Nieuws

LEIPZICH – De Ierse leasemaatschappij ACIA Aero Leasing (ACIA) en Deutsche Aircraft (DA) gaan samenwerken aan marketinginitiatieven voor D328eco varianten

De inspanningen zullen zich richten op bestaande D328 turboprops en de nieuwe D328eco aan te gaan bieden in passagiers-, multirole- en brandbestrijdingsconfiguraties.

Met name van de blusconfiguratie wordt daarbij veel verwacht. Bosbranden zijn elk jaar een steeds vaker voorkomende bron van verwoesting in veel gebieden wereldwijd met nadelige gevolgen die alleen worden verergerd door de effecten van klimaatverandering. In 2022 was de wereld getuige van de hoogste frequentie van bosbranden in tien jaar.

Om dit probleem aan te pakken, bundelen ACIA en DA hun krachten om blusvliegtuigen te ontwikkelen. De voor brandbestrijding geconfigureerde D328eco zou daarbij volgens de initatiefnemers een ideaal multifunctioneel vliegtuig zijn dat kan worden omgezet als waterbommenwerper en als passagiersvliegtuig.

ACIA wordt voorkeursverhuurder van DA-vliegtuigen en zal zorg dragen voor de marketing van D328 en D328eco-vliegtuigen in brandbestrijdingsconfiguraties.

De Dornier 328-100 wordt aangedreven door twee PW119B turbopropmotoren, heeft een MTOW van 13.990 kg en een maximaal laadvermogen van 3.450 kg bij een vliegbereik van 700 nm. De Pratt & Whitney PW127S aan te drijven D328eco wordt echter twee meter langer en zal een hoger laadvermogen moeten hebben door een 1.700 kg hoger MTOW.

Het portfolio van ACIA Aero Leasing omvat momenteel 52 vliegtuigen, waaronder ATR 42, ATR 72, Embraer ERJ 145, Beechcraft 1900D, Cessna 208B Grand Caravan en Let 410. Daarnaast is het bedrijf actief op de vrachtombouw markt.