Nieuws

LOS ANGELES – De Amerikaanse leasemaatschappij Jetstream Aviation Capital investeert 450 miljoen dollar in Surf Air Mobility (SAM) om de geplande groei van de SAM turbopropvloot mogelijk te maken. Dankzij deze investering kunnen tot tot 250 hybride en volledig elektrische voortstuwingssystemen voor bestaande vliegtuigen van SAM worden aangeschaft.

Het in Los Angeles gevestigde SAM zal de komende zes jaar toegang krijgen tot deze financieringsfaciliteit voor zowel nieuwe als gebruikte Cessna Caravan- en Pilatus PC-12-vliegtuigen, onder voorbehoud van afzonderlijke bindende koop- en leaseovereenkomsten voor elk afzonderlijk vliegtuig.

Jetstream is van plan om in de loop van vijf jaar de 250 hybride en volledig elektrische aandrijflijnen van SAM in ontvangst te nemen, onder voorbehoud van FAA-certificering

SAM is van plan zich eerst te concentreren op schaalvergroting met behulp van de Cessna Grand Caravan, dat het eerste vliegtuig zou worden dat geëlektrificeerd zou worden met de hybride elektrische aandrijflijnen van het bedrijf.

Het bedrijf, dat tot eerder dit jaar samenwerkte met Ampaire, hoopt de ombouw voor te bereiden voor commerciële certificering in 2025. SAM’s plannen om een ​​MagniX hybride-elektrisch voortstuwingssysteem te installeren in samenwerking met AeroTec, specialist op het gebied van modificaties en vliegtuigmodificatie, in de Grand Caravan. Aerotec zei dat het nu inspanningen zal ondersteunen om de wijziging op de markt te brengen onder een aanvullend typecertificaat (STC) dat het zal bezitten.