Nieuws

DELFT – Airbus heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met studententeam AeroDelft van de Technische Universiteit Delft om een project voor wetenschappelijk onderzoek naar waterstof aangedreven vliegtuigen te ondersteunen.

Het studententeam heeft een prototype vliegtuig op een schaal van 1:3 ontwikkeld, dat wordt aangedreven door een 1500W brandstofcel met een batterij die het mogelijk maakt om op slechts 1kilogramvloeibare waterstof zeven uur lang te vliegen en een afstand van meer dan 500 kilometer af te leggen.

“We zijn vastberaden om klimaatneutraal vliegen waar te maken en geloven dat waterstof kansrijk is om dit voor elkaar te krijgen. Het is geweldig dat AeroDelft en een hele nieuwe generatie luchtvaartstudenten deze ambitie met ons delen. Wat AeroDelft nu al heeft bereikt is indrukwekkend. We moeten krachten bundelen met iedereen die denkkrachten energie in wil zetten voor het grootste en meest uitdagende vraagstuk voorde luchtvaartsector: emissievrij vliegen.’’ zegt Rob Postma, CEO van Airbus Nederland.

In april 2022 tekende Airbus het Flying Vision samenwerkingsverband om de technologie te ontwikkelen die nodig is om in 2050 klimaatneutraal te kunnen vliegen, samen met KLM, Schiphol, Koninklijke NLR en de TU Delft.

Foto: AeroDelft.