Nieuws

SACHEON – Airbus Helicopters en Korea Aerospace Industries (KAI) hebben de eerste lichte civiele helikopter (LCH) geleverd aan de Koreaanse operator, Gloria Aviation, na certificering in september van dit jaar.

Deze helikopter komt in december 2022 in dienst in een configuratie voor medische noodhulpdiensten en zal worden ingezet om kritieke levensreddende missies in Jeju te ondersteunen.

Beide bedrijven besloten in 2015 tot een industrieel partnerschap aan te gaan voor de ontwikkelingsprogramma’s LCH en Light Armed Helicopter (LAH). De LCH voltooide eind 2019 prototypevluchten. Behalve bij het verlenen van medische noodhulp, kan de LCH ook worden ingezet voor openbare dienstmissies zoals zoek- en reddingsacties, nutsvoorzieningen, wetshandhaving en brandbestrijding.

Het LAH-prototype voltooide zijn eerste vlucht in juli 2019, waarbij de helikopter in de komende weken moet worden gekwalificeerd. Deze kwalificatie maakt de weg vrij voor de serieproductie v waarmee Airbus en KAI eind 2022 gezamenlijk aan de slag gaan voor het leger van de Republiek Korea.

Voortbouwend op de succesvolle afronding van de ontwikkeling van LAH, bereiden Airbus en KAI nieuwe gezamenlijke ontwikkelingsprogramma’s voor. Deze helikopterprogramma’s zullen gebruikmaken van de technische knowhow van Airbus op het gebied van helikopteraandrijfsystemen en vluchtcontrolesystemen, terwijl ze gebruikmaken van de gevestigde lokale industrialisatie-expertise van KAI in het land.

De LCH/LAH zijn helikopters van de volgende generatie van 5 ton die zijn ontwikkeld om te voldoen aan de vereisten van Korea voor lokale inzet in zowel de civiele als de militaire sector.

De duurzame samenwerking tussen de twee partijen heeft tot op heden ook geleid tot de levering van meer dan 250 kits aan KAI, met extra bestellingen voor toekomstige leveringen.