Nieuws

AutoFlight trekt zwaargewichten aan

AUGSBURG – De Chinese dronefabrikant AutoFlight heeft met de benoeming van Omer Bar-Yohay (de gewezen oprichter van Eviation) en Chad Cashin (voorheen Joby Aviation) twee zwaargewichten aan boord gehaald.

Beiden zullen het ontwerp van de aangepaste Prosperity I eVTOL verder ontwikkelen in de richting van een geplande marktintroductie.

AutoFlight verspreidde in juni 2022 een video met een volledige onbemande vlucht van 7,5 minuten met geluid van het Prosperity I eVTOL-vliegtuig, inclusief het vliegtuig dat overgaat van verticaal opstijgen en zweven naar voorwaartse vlucht en vervolgens terug naar verticale vlucht voordat het landt. Het vliegtuig vloog daarbij 14,3 km en bereikte een maximale snelheid van 106 mph (172 km/u).

Vergeleken met de eerdere getoonde versie is het lift-plus-cruise-ontwerp van de Prosperity I geoptimaliseerd door nieuwe propellers. geoptimaliseerde hijspropellers omvat die een hogere zweefefficiëntie mogelijk maken. OOk zijn de twee propellers die voorheen aan weerszijden van het vliegtuig zaten, vervangen door één centrale propeller met dubbele motoren om de kruissnelheid te verbeteren.

In februari 2022 het eerst op een hoogte van 150 m een horizontale vlucht uitgevoerd met de door hen ontwikkelde bemande elektromotor aangedreven Prosperity I.

Het toestel is een ‘proof of concept’ model met een MTOW van 1.500 k dat aangedreven wordt door acht rotors. Bij de overgang naar een horizontale vlucht worden de rotors voor de verticale start en landing in vaanstand gezet waarna het toestel een snelheid kan optekenen van bijna 200 km/h.

Autoflight bouwt al meerdere vrachtdronevarianten en ontwikkelde uit een daarvan het bemande Prosperity I prototype. Gemikt wordt op certificatie in 2025.

De Chinese fabrikant staat op het punt op de luchthaven van het Duitse Augsburg een Europese testfaciliteit openen. Op deze manier hoopt de fabrikant de vierpersoons AutoFlight V1500M eVTOL versneld op de Europese markt te kunnen introduceren. Gemikt wordt daarbij op EASA certificatie in uiterlijk 2025. In Augsburg zullen jaarlijks minimaal honderd testvluchten met de inmiddels vliegende V1500M worden uitgevoerd. Het toestel moet een kruissnelheid halen van 180 km/h bij een vliegbereik van 250 km.