Nieuws

EINDHOVEN – Koning Willem Alexander heeft woensdag (5 oktober) een vlucht meegemaakt met een MRTT-tankvliegtuig voor een oefening boven de Waddenzee. Het toestel tankte verschillende typen jachtvliegtuigen in de lucht bij. De vlucht was onderdeel van een koninklijk werkbezoek aan Vliegbasis Eindhoven. De Koning werd bijgepraat over de multinationale samenwerking. Hij sprak ook met het personeel van de eenheid.

De basis huisvest de Multinational MRTT Unit. Dit is een samenwerkingsverband van België, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië. Deze zea landen zorgen met elkaar voor het verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen van de MRTT-vloot. De toestellen fungeren als vliegend pompstation. Ook vervoeren ze mens en vracht en zijn inzetbaar voor medische evacuaties. De NAVO is eigenaar van de vliegtuigen.

Foto’s: Mediacentrum Defensie.

De Koning volgt het bijtanken van een jachtvliegtuig.

1 reactie op “Koning in tankvliegtuig boven Waddenzee

  1. Anton S. schreef:

    Tja, ’t is natuurlijk best goed dat onze Zijne Majesteit kennis neemt van hoe het er met dat tanken in de lucht aan toe gaat vanuit z’n betrokkenheid bij onze strijdkrachten.
    Echter in zo’n defensie setting was in de actuele oorlogssituatie aanwezigheid van ons Staatshoofd bij het op transport stellen van hulpgoederen voor het Oekraïense leger beter passend geweest. Al ging het maar om een paar vrachtwagens met verder onherkenbare dozen.
    Dit dan waar er, althans zoals te zien op FR24, geen bijtank vluchten vanaf Eindhoven voor toestellen langs de oostgrens van het Nato gebied worden uitgevoerd.