Nieuws

OOSTENDE – Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) is de eerste helikopteroperator die in samenwerking met partner TotalEnergies een Sustainable Aviation Fuel (SAF) vlucht heeft uitgevoerd in de offshore wind sector.

De eerste helikoptervlucht op duurzame vliegtuigbrandstof vond maandag (3 oktober) plaats vanaf het hoofdkantoor van NHV in Oostende. Deze vlucht bracht een delegatie van Elia en Belgische politici naar het Modular Offshore Grid (MOG 1) van Elia, een platform in de Noordzee dat kabels van offshore windparken bundelt en verbindt met het vasteland.

Tijdens deze vlucht is door het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof van TotalEnergies de C02 uitstoot met 27% verminderd. De duurzame vliegtuigbrandstof wordt in Europa geproduceerd en gemaakt van afval en reststoffen uit de circulaire economie, zoals afgewerkte bakolie. De hernieuwbare fractie vermindert tot 90% van de CO2 uitstoot over de gehele levenscyclus, in vergelijking met het fossiele equivalent. Eenmaal geproduceerd, wordt deze hernieuwbare fractie gemengd met tot 70 % traditionele brandstof (JET A).

Het project markeert het begin van een langdurige samenwerking tussen de twee bedrijven om hun inzet voor de energietransitie te ondersteunen.