Nieuws

MOUNTAIN VIEW – Wisk Aero heeft het bestaande ontwerp van hun elektrische verticale start en landing (eVTOL) Cora luchttaxi radicaal aangepast. Het nieuwe als Generation 6 Advanced Air Mobility (AAM) aangeduide toestel moet tot vier personen gaan vervoeren, en zal worden ingezet in een FAA certificatietraject.

Leidend is daarbij de zogenoemde self-flying first-benadering, Daarbij vliegt het toesel 93% van de tijd autonoom en op de automatische piloot onder toezicht van supervisoren die toezicht houden op meerdere toestellen en ten allen tijde in kunnen grijpen.

De spanwijdte van het toestel bedraagt minder dan 15.2 m waarbij de voorstuwing zal gebeuren met behulp van twaalf kantelbare propellers. Gemikt wordt op kruissnelheden tot 120 kts (222 km/h) en een vliegberei van 90 mijl (144 km) op een hoogte van 2.500-4.000 ft (762-1,219 m). Daarbij wordt gemikt op kosten in de orde van grootte van drie dollar per passagier pet gevlogen mijl.

Wisk houdt zich sinds 2010 bezig met de ontwikkeling van eVTOL luchtvaartuigen en wordt daarbij ondersteund door zowel The Boeing Company als Kitty Hawk Corporation.

Tevens zijn een grotere passagierscabine met vier stoelen en voldoende opbergruimte voor bagage en persoonlijke handbagage voorzien, waardoor het volgens Wisk een van de meest veelzijdige luchttaxi’s op de markt zal worden. Met optimaal zicht, een ruime indeling, comfortabele stoelen en productiviteitsfuncties zoals wifi en opladen, krijgen passagiers de flexibiliteit om van het uitzicht te genieten, productief te zijn of gewoon te ontspannen.