Nieuws

ACIA laat meerdere ATR-600s ombouwen

DUBLIN – De Ierse leasemaatschappij ACIA Aero Leasing (ACIA) heeft het Zwitserse IPR Conversions Limited (IPRC) opdracht gegeven drie ATR 72-600 turboprops om te bouwen tot vrachtvliegtuig.

Twee toestellen moeten daarbij omgebouwd worden tot ATR 72-600 Large Cargo Door (LCD) variant en de derde als Bulk Freighter Cargo (BFC). Het eerste toestel wordt in januari 2023 onder handen genomen en in juni van dat jaar geleverd. Met de ombouw van de twee andere toestellen wordt in het eerste kwartaal van 2023 een begin gemaakt.


ACIA besloot tot deze order nadat over een periode van achttien maanden steeds duidelijker werd dat het aantal voor ombouw geschikte ATR 72-500’s van goede kwaliteit steeds kleiner werd, waarna werd overgeschakeld naar de modernere 600-variant.

Een ATR72-600F heeft een Class E vrachtcabine met plek voor zeven LD3 containers en tot 8,9 ton vracht. De cabine heeft een inhoud van 75,5 m3, een grote vrachtdeur (2.94 x 1.8 m) aan de voorzijde en een kleinere achteraan het toestel.
De grote vrachtdeur maakt het optimaal laden van vracht mogelijk en biedt de optie om zowel bulkvracht te vervoeren, als vijf pallets van dan wel zeven LD3 containers Een 600F  kan 900 nm (1.667 km) overbruggen.

IPR Conversions beschikt over aanvullende typecertificaten voor het mogen ombouwen van zowel ATR 42 als ATR 72 turboprops.