Nieuws

GEILENKIRCHEN – De eerste digitale luchtverkeersleidingstoren is live en in bedrijf op NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. De basis is uitgerust met een state-of-the-art Saab r-TWR-systeem.

De NAVO-basis in Geilenkirchen ten noorden van Aken is het eerste militaire vliegveld in Duitsland dat overschakelt op digitale, remote tower-service. Na afronding van de ombouw, die in 2019 begon, zitten de controllers niet meer in de toren op het vliegveld, maar in een afgeschermde controlekamer.

Op masten gemonteerde camera’s zenden de beelden van het platform en de omgeving realtime door naar meerdere grote monitoren in de controlekamer, die een 360 graden rondom zicht mogelijk maken als vanaf de toren. De belangrijkste operatiebasis van de NAVO voor haar Boeing E-3A-vloot voor vroegtijdige waarschuwings- en controlesystemen zal de Saab r-TWR onder alle weersomstandigheden gebruiken.

De oplossing zal een complexe militaire vliegbasis bedienen met vliegtuigtypes variërend van straaljagers tot helikopters. Saab’s r-TWR (remote Tower) is de eerste militaire digitale torenoplossing die volledig operationeel is in de NAVO en is gecertificeerd door de Duitse Militaire Luchtvaart Autoriteit (LufABw).