Nieuws

CARDIFF – De motordivisie van GE Aviation heeft op Arnold Air Force Base in Tennessee met succes een laatste serie tests afgerond met hun nieuwe voor de F-35 ontwikkelde XA 100 turbofan.

De motor is volgens GE ontworpen voor maximale efficiëntie bij subsonische, transsonische en supersonische vliegsnelheden en werd op verzoek van de Amerikaanse luchtmacht ontwikkeld voor toekomstig en retrofitgebruik in Lockheed Martin’s F-35 Lightning II varianten

Volgens de fabrikant neemt bij de XA100 het vliegbereik met dertig procent toe terwijl het brandstof verbruik met een kwart daalt. Vergeleken met de huidige 191 kN sterke Pratt & Whitney F119 motor is de stuwkracht met tien procent toegenomen wat zich vertaalt in meer dan twintig procent snellere acceleratie, voor ongekende tactische wendbaarheid.