Nieuws

BOSTON – De Amerikaanse start-up Regent Craft Inc. heeft een eerste serie ’testvluchten’ uitgevoerd met een schaalmodel van de twaalfpersoons Viceroy Seagliider die momenteel wordt ontwikkeld.

Vooreerst wordt bij de Viceroy uitgegaan van ‘vlaarsnelheden’ tot 180 mph (290 km/h) en een bereik van 180 nm (334 km). Daardoor kan de afstand tussen Portsmouth en Cherbourg in veertig minuten worden overbrugd (terwijl de overtocht met een ferry vier uur vergt). REGENT verwacht dat een nieuwe generatie accu’s een ‘vlaarbereik’ mogelijk maken van 400 nm (740 km)

Het concept achter dit zogenoemde Wing-In-ground Effect (WIG) ‘vlaartuig’ wordt momenteel verder uitgewerkt bij de Amerikaanse start-up REGENT (Regional Electric Ground Effect Nautical Transport) dat inmiddels de nodige tests heeft uitgevoerd met een schaalmodel. Voor 2023 staan nu tests op het programma met een prototype met een spanwijdte van ruim achttien meter.

Reden voor de veerdienstmaatschappij Brittany Ferries om een intentieverklaring te tekenen voor een aantal elektromotor aangedreven ‘seagliders’ die plaats bieden en 50-150 passagiers en vanaf 2028 in dienst moeten komen. Recent gaf ook de Amerikaanse Mesa Air Group te kennen bij Regent Craft Inc.tweehonderd zogenoemde Viceroy sea gliders te willen bestellen. Een deel van het aankoopbedrag zal door Mesa worden terugverdiend omdat de luchtvaartmoedermaatschappij in Regent gaat investeren.

In een eerder stadium besloot veerdienstmaatschappij Brittany Ferriesal een intentieverklaring te tekenen voor een aantal elektromotor aangedreven Monarch ‘seagliders’ die plaats bieden en 50-150 passagiers en vanaf 2028 in dienst moeten komen.

Eind december 2021 klopte ook regionale luchtvaartmaatschappij Southern Airways Express aan bij Regent Craft In.c door er twintig te bestellen. Die order omvatte vijftien Viceroys varianten met plek voor twaalf passagiers. Daarnaast werd getekend voor vijf Seagliders in Monarchuitvoering die plek bieden aan honderd ‘vlaargasten’ en zullen worden ingezet op route netwerken langs de Amerikaanse oostkust. Met de order is een bedrag gemoeid van 250 miljoen dollar, waardoor Regent’s orderboek naar eigen zeggen is opgelopen tot 600 miljoen dollar

Electronica concern Siemens besloot begin augustus 2022 Regent Craft Inc te gaan helpen bij de versnelde ontwikkeling van de door acht elektromotoren aangedreven Viceroy WIG vaartuigen.

1 reactie op “Video: ‘Testvlucht’ schaalmodel Regent Seaglider

  1. Anton Schiere schreef:

    Een prachtige ontwikkeling deze elektrisch vliegende grond effect toestellen. Toegegeven het energievoordeel van het laag boven grond of water vliegen komt bij elektrisch aandrijven meer tot z’n recht dan bij fossiele aandrijvingen. Zo staat me eigenlijk alleen zo’n laag boven het water scherend Sovjet “slagschip” als prototype voor de geest.

    Daarmee blijft er de vraag waarom eigenlijk nooit breed is ingezet op het benutten van dat grond effect voor fossiele aandrijvingen?