Nieuws

PHOENIX – Mesa Airlines heeft donderdag (22 september) aangekondigd dat het 29 Pipistrel Alpha Trainer 2-vliegtuigen heeft gekocht, met de optie om er het komende jaar nog eens 75 bij te kopen. De nieuwe vloot zal de ruggengraat vormen van het Mesa Pilot Development Program (MPD)

Het initiatief is bedoeld om het tekort aan piloten te dichten dat de industrie de afgelopen jaren heeft getroffen. Als onderdeel van het programma krijgen piloten de mogelijkheid om tot 1.500 vlieguren te verzamelen die nodig zijn om met een commercieel vliegtuig bij Mesa Airlines te vliegen.

Het bedrijf investeert in het nieuwe programma om het tekort aan piloten te verminderen en nieuwe piloten een directe weg naar een langdurige carrière te geven. Het vliegtuig zal vanaf oktober 2022 in gebruik worden genomen in Inverness, Florida, met uitbreiding naar Arizona in de loop van het volgende jaar. Op volle sterkte zal de vloot een capaciteit hebben van maximaal 2.000 vlieguren per dag en naar verwachting meer dan 1.000 piloten per jaar huisvesten.

Gekwalificeerde piloten die deelnemen aan het programma krijgen wekelijks tot 40 uur vliegtijd aangeboden. Bovendien zullen MPD-piloten beginnen met het opbouwen van een lange levensduur van het bedrijf, vluchtvoordelen en prioriteitsstatus voor tewerkstelling als eerste officier bij Mesa Airlines. Vluchtkosten van $ 25 per uur, per piloot, worden volledig door Mesa gefinancierd zonder rente, zonder dat er vooraf contante kosten voor de vliegtijd worden gemaakt terwijl de kandidaat de vereiste uren opbouwt om zijn Airline Transport Pilot (ATP) -certificaat te behalen .

Als onderdeel van hun toezegging zullen deze kosten gedurende drie jaar worden terugbetaald tijdens de duur van het dienstverband bij Mesa Airlines. Het Mesa-loon van $ 100 per uur voor het eerste jaar is momenteel het hoogste in de regionale sector. Bovendien kunnen alle Mesa-piloten deelnemen aan United’s Aviate-programma, dat een directe doorstroming naar United Airlines biedt.

Het federale mandaat van 1500 uur heeft het bijzonder moeilijk gemaakt voor minderheden en andere achtergestelde gemeenschappen om commerciële piloot te worden vanwege de hoge kosten en benodigde opleidingstijd. Dit programma helpt deze belangrijke toetredingsdrempel te verminderen.

Volgens federale statistieken heeft de Amerikaanse luchtvaart- en commerciële sector jaarlijks ongeveer 14.500 nieuwe piloten nodig; de gemiddelde jaarlijkse productie van nieuwe piloten voorziet echter slechts in ongeveer 44 procent van de behoefte. De VS produceren jaarlijks gemiddeld 6.335 nieuw gecertificeerde piloten die in aanmerking komen voor verhuur door de luchtvaartmaatschappijen. Dit laat een gat van 8.165 banen onvervuld in de luchtvaartindustrie.

Minder piloten die uit de opleidingspijplijn komen, wordt grotendeels beïnvloed door de verordening van de Federal Aviation Administration (FAA) uit 2013 die het aantal vlieguren dat potentiële piloten nodig hebben voor een ATP-certificaat verhoogde van 250 naar 1.500. Nadat ze zijn afgestudeerd aan de vliegschool, moeten piloten met een nieuwe licentie mogelijk tot $ 250.000 betalen om genoeg vlieguren te verzamelen om zich te kwalificeren om voor een commerciële luchtvaartmaatschappij te vliegen – en het proces duurt vaak twee tot drie jaar.