Nieuws

Beelden vrijgegeven van crash jettrainer

U.S. Navy photo by Lt. j.g. John A. Ivancic

FORT WORTH – Een jaar na de crash van een Amerikaans marinevliegtuig zijn beelden vrijgegeven van het ongeluk. Te zien is hoe een T-45C ‘Goshawk’ in aanvaring komt met een flinke vogel, waarna de motor van het toestel uitvalt. De piloten proberen tevergeefs de landingsbaan te halen.

Het incident gebeurde op 19 september 2021 toen een instructeur en een student bezig waren met de landing op een marinebasis bij Fort Worth in Texas. Al kort na de birdstrike ziet het tweetal in dat het halen van de baan geen optie meer is. Ze verlaten de T-45C via hun schietstoel, waarna het toestel in bewoond gebied tegen de grond slaat.

Er vielen bij de crash geen doden. De vlieger in opleiding liep wel ernstige brandwonden op doordat hij met zijn parachute aan electriciteitskabels bleef hangen. Het jaar 2021 was geen beste voor de T-45C en de marine. In zes maanden tijd vonden er drie ongelukken plaats waarbij vier ‘Goshawks’ betrokken waren.