Nieuws

HYVERES – De eerste van zes H160B helikopters van de interim-vloot is woensdag (22 september) door de marine ontvangen op de marine-luchtvaartbasis van Hyères. De H160B’s zullen vanaf land opereren om reddings- en interventiemissies op zee uit te voeren.

De tweemotorige helikopters gaan verouderde Alouette IIIs vervangen die nu nog worden ingezet voor Search And Rescue (SAR) missies. De eerste vier toestellen werden in februari 2021 besteld, gevolgd door een tweede order voor twee in mei 2021. Bij deze aankoop waren naast Airbus Helicopters ook Babcock en Safran Helicopter Engines betrokken.

Het Franse ministerie van defensie nam in mei 2022 via leasemaatschappij Babcock de eerste van zes Airbus Helicopters H160 in ontvangst. De modulaire cabine werd vervolgens aangepast voor SAR-operaties en een Safran Euroflir 410 elektro-optisch systeem werd geïntegreerd.

De H160 zuklen geleidelijk gaan opereren vanuit het marinevliegkamp Lanveoc-Poulmic (Bretagne), de luchthaven van Cherbourg (Normandië) en het marinevliegkamp in Hyères (Provence). Met de tijdelijke vloot van H160’s kunnen cruciale zoek- en reddingsmissies worden uitgevoerd in afwachting van de levering van de H160M Guépard.

In het kader van het Franse Joint Light Helicopter-programma (Hélicoptère Interarmées Léger: HIL) zijn 169 H160M Guépards gepland om vijf typen helikopters in dienst van de Franse strijdkrachten te vervangen. De operationele feedback van de Franse marine met de H160’s zal volgens Airbus Helicopters het ontwerp van de militaire versie van het toestel en het bijbehorende ondersteuningssysteem ten goede komen.

Leasemaatschappij Babcock zal gedurende tien jaar continuïteit garanderen in de periode dat de Franse strijdkrachten op de van de H160 afgeleide  Guépard wachten.

Foto’s: Marine Nationale