Nieuws

MANCHING – Airbus Defence and Space heeft een laadsysteem ontwikkeld en getest om buiten formaat militaire vrachten in de Airbus Beluga A300-600ST te tillen. De test verliep verliep geslaagd tijdens een verificatieoefening met de Duitse strijdkrachten, de eerste klant van het systeem. Daarbij werd een CH53-helikopter in een Beluga geladen.
Het nieuwe zelf-gefinancierde laadsysteem, dat n anderhalf jaar helemaal vanaf nul ontwikkeld en vervaardigd werd door ingenieurs van Airbus Defence and Space, werd voorgesteld aan vertegenwoordigers van internationale strijdkrachten na het verificatie-evenement in het Beierse Manching . 

Het laadsysteem zorgt ervoor dat een CH53 aanzienlijk minder dient ontmanteld te worden. Die voorbereidingen kunnen in minder dan 1,5 uur worden voltooid. Het eigenlijke laadproces neemt ongeveer een uur in beslag. Het totale hijsvermogen van het systeem, waarvoor geen kraan nodig is, bedraagt ​​35 ton en kan worden meegenomen naar de bestemming van het vliegtuig.

De BelugaST-vloot die uit vijf vliegtuigen bestaat, werd vroeger uitsluitend gebruikt voor het transport van grote vliegtuigonderdelen tussen verschillende Airbus-vestigingen. Met de komst van de nieuwe BelugaXL, gebaseerd op het grotere A330-200-platform, werd besloten om de BelugaST’s voortaan kunnen worden ingezet voor het transport van buitenmaatse vrachten van klanten wereldwijd.