Nieuws

Eerste order Britse Axe eVTOL (video)

1

LONDEN – EVFly uit Singapore heeft een eerste order geplaatst bij het Britse Skyfly Technologies. EVfly tekende daarbij voor drie tweepersoons ‘Axe varianten met opties op nog eens vijf. Het bedrijf wil daarmee in Thailand Urban Air Mobility (UAM) gaan bevorderen en bestelde met het ook daarop bij de Franse startup Ascendance Flight Technologiess ook al meerdere Atea’s.

Skyfly lanceerde een nieuwe eVTOL: een voertuig waarmee elektrisch verticaal kan worden opgestegen en geland. Het gaat om een tweezitter voor de particuliere markt. Volgens Skyfly onderscheidt de ‘Axe’ zich op meerdere punten van de concurrentie, onder meer doordat het geschikt is voor glijvluchten.

De Axe wordt uitgerust met twee korte vleugels en vier vaste propellers die onder een hoek van 45 graden zijn gemonteerd. Per propeller zijn twee elektromotoren beschikbaar. Door de constructie met dubbele vleugels kan de Axe ook als een conventioneel vleugelvliegtuig opstijgen. Daar heeft het toestel maximaal vijftig meter voor nodig. Ook ‘glijlandingen’ zijn mogelijk, wat volgens Skyfly voor extra veiligheid zorgt in geval van technische problemen. De Axe wordt daarnaast uitgerust met een ballistische parachute voor noodsituaties.

Ook hybride
Vaste motoren in plaats van roteerbare maken de Axe lichter en onderhoudsvriendelijker, meldt Skyfly. Door conventioneel op te stijgen worden de accu’s gespaard. Verticaal opstijgen en landen doet een groter beroep op het accupakket. De Axe heeft door zijn eigenschappen een bereik van tot wel 160 kilometer. Klanten die kiezen voor een hybride model kunnen dat bereik zelfs verdubbelen. In dat geval wordt de Axe uitgerust met een kleine generator die de accu’s onderweg kan bijladen.

Hoewel Skyfly zich vooral op de particuliere markt richt, vormen ook steenrijke eigenaren van superjachten een doelgroep, zegt het Nederlandse Skyfly-directielid Jaap Rademaker. “De Axe is in staat om zelfstandig op een schip te landen. Dat maakt de Axe uiterst geschikt voor vluchten tussen het jacht en de wal, bijvoorbeeld het strand of een vliegveld.” De Axe kan ook interessant zijn voor zakenjetoperators. Rademaker: “Met de Axe kunnen operators hun klanten snel en comfortabel thuis ophalen.”

Skyfly hoopt dat de Axe in 2024 beschikbaar komt voor een vanaf-prijs van 180.000 dollar. Bij succes komt er mogelijk ook een model voor vier of meer passagiers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.