Nieuws

PALMDALE -De roll out van het  eerste prototype van de nieuwe B-21 ‘ long-range, highly survivable, penetrating strike stealth bomber’ zal in de eerste week van december 2022 plaatsvinden. Dit is door  een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht meegedeeld.

Er zijn bij Northrop Grumman momenteel vijf prototypes in aanbouw van de  B-21 Raider. Northrop Grumman’s  team  dat bij de bouw van de Raider betrokken wordt bestaat uit BAE Systems, GKN Aerospace, Janicki Industries, Orbital ATK, Pratt & Whitney, Rockwell Collins, en Spirit AeroSystems

Het toestel moet rond 2025 als Long Range Strike-Bomber (LRS-B) zowel de Boeing B-52 Stratofortress (dan 58 jaar in dienst) als Rockwell B1B Lancer (25 jaar in dienst) gaan vervangen. De B-2 Spirit zal naar verwachting tot 2060 in dienst blijven.

Vooreerst wordt uitgegaan van een behoefte aan honderd B-21´s, maar dit aantal kan oplopen tot 174. De stuksprijs van  nieuwe toestel mag hoger uitvallen  dan 564 miljoen dollar.

Voor de typeaanduiding werd in 2018  gekozen omdat het de eerste nieuwe bommenwerper in de 21ste eeuw wordt. Aanvankelijk werd uitgegaan van de typeaanduiding B-3.  De toevoeging ‘Raider’ werd gekozen uit ruim 4.600 inzendingen tijdens een hiervoor uitgeschreven wedstrijd en verwijst naar de Doolittle Raider uit 1942.

Eerder werd door het Government Accountability Office (GAO) een door Boeing en Lockheed Martin aangetekend protest afgewezen.

De Amerikaanse luchtmacht gaf in juli 2021 eerste illustratie vrij van de nieuwe Long Range Strike-Bomber (LRS-B) met de typeaanduiding B-21 Raider.

2 reacties op “Eerste week december roll out eerste B-21 Raider

  1. Frans Eekhout schreef:

    Is een B-52 eigenlijk wel te vervangen, het heeft tenminste misschien wel de langste staat van dienst van bijna of alle Amerikaanse vliegtuigen binnen de luchtmacht en dat kunnen niet velen dit roemruchte toestel van de B 52 na zeggen… Trouwens men was toch van plan geweest om iets aan de oude motoren van de BUFF te gaan doen of gaat dat plannetje met de komst van de B 21 niet door ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.