Nieuws

Paramount brengt eerste Mwari’s aan de man

1

PRETORIA  –Twee onbekend gebleven klanten hebben bij Paramount Aerospace Industries gezamenlijk negen Mwari  ‘Advanced High-performance Reconnaissance and Surveillance Aircraft’ (AHRLAC) besteld. 

De AHRLAC werd in 2011 geïntroduceerd waarna met twee prototypes tussen 26 juli 2014 en 2016 meer dan 250 uur werd gevlogen. Daarbij werd ook daadwerkelijk operationele inzet gepleegd langs de Zuid-Afrikaanse grens en buurland Botswana. In datzelfde jaar sloot ook Boeing zich aan bij de joint venture. Paramount gaf begin februari 2018 te kennen de Mwari in serieproductie te gaan nemen.

De Mwari (Zuid Afrikaans voor ‘God’) heeft een dubbele staart biedt plaats aan twee personen. Het toestel heeft een lengte van 10,5 meter terwijl de spanwijdte en hoogte respectievelijk 12 en 4 m bedragen. Dankzij een 950 pk sterke Pratt & Whitney PT6A-66B turboprop zijn op FL310 (9.449 m) kruissnelheden mogelijk van meer dan 272 kts (> 504 km/h) bij een vliegbereik van 1.300-2.000 nm (2.407-3.700 km) en een missieduur van 6,5 uur.
De Mwari heeft bij een MTOW een nuttige lading van 890 kg. Een deel daarvan kan in een pod worden meegenomen (max. 800 kg). De Mwari heeft een vast landingsgestel, is 10,86 m lang bij een spanwijdte van 12.12 m en een hoogte van 3.73 m.

Bronco II
Het US Special Operation Command (SOCOM) is in het kader van het zogenoemde Armed Overwatch programma op zoek naar een licht aanvalsvliegtuig. De Paramount Group en Aerosud richtten met het oog daarop  in februari 2018 hrt Bronco Combat System (BCS) USA op  om de Mwari  aan  te gaan bieden als Bronco II

De eenmotorige turboprop werd daarna in 2020 in Amerika via dochterbedrijf Leidos in samenwerking met de Amerikaanse vliegopleider Vertex Aerospace gereed gemaakt voor proefvluchten in november van dat jaar. Valt de Bronco II in de smaak, dan overweegt SOCOM er 75 aan te schaffen.

Volgens BCS is hun Advanced High-performance Reconnaissance and Surveillance Aircraft (AHRLAC) als licht aanvalsvliegtuig multifunctioneel   inzetbaar door Amerikaanse strijdkrachten onder meer de opsporing van IS strijders in Irak. Dankzij een verwisselbare interne Multi-Mission System Bay (IMSB) kan snel geschakeld worden tussen opdracht.

1 reactie op “Paramount brengt eerste Mwari’s aan de man

  1. Bob schreef:

    This plane had a tricycle-type retractable landing gear which include two fuselage-mounted main gears and a nose wheel unit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.