Nieuws

ARLINGTON – Eviation heeft dezer dagen proeven uitgevoerd waarbij de elektromotor aangedreven Eviatop snelheden oplopend tot de rotatiesnelheid optekenden. Dergelijke test worden meestal kort voor de eerste vlucht uitgevoerd. Eviation voert sinds medio december 2021 taxiproeven uit met de Alice.

Bij de Alice worden twee magniX magni650EPU elektromotoren voorzien met elk een vermogen van 871 pk bij een MTOW van 7.485 kg en een nuttige lading van respectievelijk 1.089 kg (passagiers) of 1.134 kg (vrachtuitvoering ).

De kruissnelheid komt rond de 220 kts (407 km/h) te liggen en het vliegbereik van 440 nm (615 km) (+45min IFR reserve) op FL320 (9.753 m). Er wordt een klimsnelheid voorzien van 2.000 ft/min (610 m/min). Gemikt wordt nu op certificatie in 2024.

Orders
In augustus 2021 tekende Eviation een eerste DHL order op voor de vrachtuitvoering van de Alice.

In april 2022 besloot de Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappij Cape Air na certificatie van de Alice tot 75 van deze elektromotor aangedreven toestellen van dit type.

Cape Air is al langer bezig met de modernisering van haar vloot en bestelde ook bij het Italiaanse Tecnam tientallen P2012 Travellers.

Zeer recent tekende ook het Amerikaanse bedrijf GlobalX voor de aankoop van vijftig Alice varianten.

Medio 2022 werd ook een ‘executive-cabin’ versie gepresenteerd. Deze zakenvariant gaat in een 1.84 m cabine plaats beden aan zes passagiers en biedt beduidend meer comfort dan de commuter variant die plaats biedt aan negen passagiers. Deze zakenvariant moet in 2026 op de markt komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.