Nieuws

LOS ANGELES – Ampaire heeft een overeenkomst gesloten met Electric Power Systems (EP Systems) om de accuset te leveren voor Ampaire’s hybride-elektrische upgrade van de Cessna Grand Caravan naar Eco Caravan.

Het modulaire opgebouwde EPiC energieopslagsysteem van EP Systems bevat geavanceerde celtechnologie met een energiedichtheid van meer dan 200 Wh/kg (wattuur per kilogram) op batterijniveau. Bij normaal gebruik gaan de systemen tot meer dan 2.000 snelle oplaadcycli mee voordat vervanging nodig is.

Ampaire voert sinds april 2022 op de luchthaven van Hawthorne in Los Angele grondtests uit met een Cessna Grand Caravan die worst uitgerust met het hybride-elektrische aandrijfsysteem van het Amerikaanse bedrijf.

Het aangepaste vliegtuig, dat de Eco Caravan wordt genoemd, zal naar verwachting zijn eerste vlucht maken in de tweede helft van 2022 in de aanloop naar een aanvullend typecertificaat.

Volgens Ampaire is mede dankzij de inbouw v een in Duitsland ontwikkelde 550 pk sterke RED A03 twaalfcilinder dieselmotor een brandstofbesparing van tussen de 50-70% haalbaar ten opzichte van de standaard door een turbine aangedreven Grand Caravan, waarbij het toestel nog steeds in staat zal zijn om negen passagiers of vracht te vervoeren. Ampaire verwacht dat de Eco Caravan in 2024 klaar zal zijn voor gebruik.

De Pratt & Whitney Canada PT6-aangedreven Grand Caravan biedt standaard plek aan 10-14 passagiers en een bereik van 1.070 nm (1.982 km).

Order
Een regionale operator in het zuidwesten van de VS heeft bij Ampaire vaste orders geplaatst voor vijf hybride-aangedreven Ampaire Eco Caravans voor gebruik op de routes naar Californië, Arizona en Nevada. Wing Tips heeft daarnaast een optie genomen op nog eens twintig Caravans en vijftig van de 19-persoons Twin Otter-conversies die zullen ontwikkeld wanneer de Eco Caravans in productie zijn.

Wing Tips wil de EcoCaravans gebruiken op routes van 100-400 nm (185- 740 km) naar kleine GA-luchthavens. Daarbij wordt ook gewerkt met een uniek boekingssysteem dat stoeltoewijzingen voor on-demand chartervluchten mogelijk maakt. Ampaire denkt 2024 aanvullende typecertificering voor het hybride systeem te verwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.