Nieuws

BRASILIA – De Braziliaanse strijdkrachten hebben via het Combat Aircraft Program Coordinating Committee (COPAC) 27 eenmotorige Airbus Helicopters H125-helikopters aangeschaft om de opleidingscapaciteit van de Braziliaanse marine en de luchtmacht te vergroten.

De helikopters zullen worden geproduceerd in de H125-eindassemblagelijn in Itajubá, Brazilië, in de fabriek van Helibras, waar ook de H225M’s voor de Braziliaanse strijdkrachten worden geassembleerd.

De nieuwe helikopters zullen de verouderde AS350- en Bell 206-helikopters vervangen die momenteel in dienst zijn bij respectievelijk de Braziliaanse luchtmacht en de Braziliaanse marine.

De nieuwe H125-helikopters hebben een G500H TXi cockpit en VEMD (Vehicle & Engine Multifunction Display) en zijn ingericht voor het gebruik van nachtkijkers (NVG). Ze zullen ook verschillende soorten missieapparatuur bevatten, waaronder een lier en een haak, zodat de opleiding van toekomstige piloten zo representatief mogelijk is voor hun missies.

De Braziliaanse strijdkrachten exploiteren momenteel in totaal 156 Airbus-helikopters die worden ingezet vanaf acht bases in het hele land. De vloot varieert van de lichte eenmotorige Ecureuil-familie tot de multifunctionele zware H225M-helikopter, respectievelijk 67 en 41 helikopters.