Nieuws

BERN – De Zwitserse Nationalrat heeft donderdag (15 september) ingestemd met het bestellen van 36 Lockheed Martin 36 F-35As bestellen ter vervanging van de zowel de F-5 als F/A-18 Hornet. Daarbij is aangetekend dat zolang de F-35A niet is geleverd, tenminste een F-5 squadron operationeel moet blijven. De nieuwe vliegtuigen moeten voor 31 maart 2023 besteld worden.

De exportcommissie van de Amerikaanse senaat gaf in oktober 2020 groen licht voor de verkoop van gevechtsvliegtuigen aan Zwitserland toen zowel Boeing als Lockheed Martin werd gevraagd met een voorstel te komen.

Bij Lockheed Martin werd toen om meer informatie gevraagd over de F-35 Lightning II Joint Strike Fighter Conventional Take Off and Landing (CTOL) variant terwijl bij Boeing een vergelijkbare vraag werd neergelegd voor F/A-18E/F Super Hornets.

Tevens werd beide fabrikanten gevraagd bij een eventuele order zorg te dragen voor de levering van tactische systemen, reserve-onderdelen en de training van piloten en technici.

De Zwitserse bevolking stemde eerder via een referendum met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen (50,1%) voor de vervanging van zowel de F-5 als F/A-18 Hornet.

4 reacties op “Zwitserland kan F-35A Lightning II gaan bestellen

 1. hans schreef:

  Griekenland mag F-16s ingrijpend moderniseren, ik denk dat de Grieken toch slimmer zijn dan de landen die de F-35 hebben aangeschaft, de nieuwste versie, bekend als F-16 Block 70/72 of F-16V, bevat de nieuwe APG-83 AESA-radar, infrarood zoek- en tracktargeting-mogelijkheid, een nieuwe vluchtbesturingscomputer en het nieuwe Automatic Ground Collision Avoidance System (Auto GCAS), dat voorkomt dat het vliegtuig in de grond crasht als de piloot bewusteloos raakt of gedesoriënteerd.
  Gelezen op een Amerikaanse Defensiesite.Dat de Amerikaanse luchtmacht overweegt nieuwe F-16 straaljagers te kopen. De F-16-vloot van de luchtmacht zou oorspronkelijk worden vervangen door de F-35A Joint Strike Fighter, de Amerikaanse luchtmacht overweegt serieus om meer F-16 straaljagers te bestellen, meer dan 42 jaar nadat de dienst zijn eerste “Fighting Flacon” ontving. De luchtmacht, die ooit had gezworen nooit meer een, non-stealthy fighter te kopen, hebben hun mening, naar het lijkt, nu veranderd te hebben.
  Ik ben bang dat de geschiedenis zich herhaald net als de F104 Starfighter in het verleden.

 2. Frans EEKHOUT schreef:

  Helaas pindakaas voor de Europeanen, alweer een Yank in hun militaire luchtvloot, shit…!

 3. Raymond schreef:

  Voor zover ik uit Zwitserse overheidsbronnen kan opmaken wordt in 2021 een keuze gemaakt uit 4 typen waar nu een evaluatie over gaande is. Ik kwam de Rafale, Eurofighter, F-35 en F-18 super Hornet tegen. Geen Gripen dus.

  Het compensatiepakket wat Zwitserland eist is fors te noemen, maar liefst 60% van het budget á CHF 6 miljard moet als compensatieorders worden terug gegeven/geïnvesteerd.

 4. Frans EEKHOUT schreef:

  Komen Europese gevechtstoestellen zoals de Eurofighter Typhoon, JAS 39 Gripen en Rafale nog aan bod of kiezen de Zwitsers ook voor de welbekende Amerikanen ?