Nieuws

GOTENBURG – De Zweedse fabrikant van elektrische vliegtuigen Heart Aerospace heeft vandaag belangrijke ontwerpupdates voor zijn eerste elektrische vliegtuig onthuld. Tevens werd bekend dat Air Canada en het Zweedse ruimtevaart- en defensiebedrijf Saab als nieuwe minderheidsaandeelhouders tot het bedrijf zijn toegetreden.

Het nieuwe vliegtuigontwerp, de ES-30, wordt een regionaal elektrisch vliegtuig met een capaciteit van 30 passagiers en vervangt het eerdere ontwerp met 19 zitplaatsen van het bedrijf, de ES-19.

De ES-30 zal worden aangedreven door elektromotoren die worden aangedreven door batterijen, waardoor het vliegtuig emissievrij en geluidsarm kan werken. Het vliegtuig zal ook een reserve-hybride configuratie bevatten, bestaande uit twee turbogeneratoren die worden aangedreven door duurzame vliegtuigbrandstof.

Dit geeft het vliegtuig een volledig elektrisch bereik van 200 km, een uitgebreid bereik van 400 km met 30 passagiers en flexibiliteit om tot 800 km te vliegen met 25 passagiers, alles inclusief de vereiste luchtvaartreserves.

Air Canada en Saab hebben elk 5 miljoen dollar geïnvesteerd in Heart Aerospace. Naast de investering heeft Air Canada ook een voorlopige order geplaatst voor dertig ES-30 vliegtuigen. Eerdere bestellingen voor het ES-19 elektrische vliegtuig, geplaatst door United Airlines en Mesa Air Group voor in totaal 200 elektrische vliegtuigen met een optie voor nog eens 100 vliegtuigen, worden herbevestigd voor het bijgewerkte ES-30-ontwerp.

Naast deze toezeggingen hebben veel van de ES-19 intentieverklaringen (LOI)-houders hun intenties al bijgewerkt richting de ES-30. Het gaat hier om de Scandinavische luchtvaartmaatschappijen Braathens Regional Airlines (BRA), Icelandair en SAS, evenals Sounds Air uit Nieuw-Zeeland.
Rockton, een in Zweden gevestigde verhuurder die het tot zijn missie heeft gemaakt om zich te concentreren op duurzame oplossingen voor de industrie, heeft zojuist een LOI ondertekend voor maximaal 40 vliegtuigen. In totaal heeft Heart Aerospace LOI’s voor 96 ES-30’s.

De ES-30 moet in 2028 op de markt komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.