Nieuws

WASHINGTON- De Griekse luchtmacht heeft de eerste tot  F-16 Block V Viper  gemoderniseerde F-16s in ontvangst genomen. De upgrade was mogelijk nadat  exportcommissie van de Amerikaanse senaat in oktober 2017 toestemming gaf de benodigde systemen en onderdelen aan te schaffen. Dit resulteerde in 2019 in een opdracht 84 toestellen te moderniseren.

Dankzij deze toestemming kunnen uiteindelijk tot 123 Falcons worden uitgerust met onder meer APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) radars.

Ook kunnen Modular Mission Computers (MMCs) en Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT) worden ingebouwd en zullen de vliegtuigen worden uitgerust met het levensreddende Auto GCAS systeem.

De Griekse luchtmacht vliegt momenteel met een gemengde vloot van Block 30, Block 50, Block 52+ en Block 52+ varianten.

2 reacties op “Griekenland mag F-16s ingrijpend moderniseren

  1. De kost gaat voor de baat uit als stealth niet altijd persé noodzakelijk is dan kun je ook de meest recente versie van de oude vertrouwde F 16 nemen waar menige piloot al zo bekend mee is en kun je dat geld voor andere dingen gebruiken zoals munitie, raketten of extra brandstof. De F16 is qua uiterlijk nog altijd een mooi toestel om naar te kijken, zelfs mooier dan de F 35. Maar het gaat natuurlijk om wat het ding (nog) kan voor hetzelfde geld. Wat gebeurt er trouwens met de oude Nederlandse F 16’s worden die gesloopt of doorverkocht en aan wie ?

  2. hans schreef:

    Heel slim van de Grieken, want ik heb gelezen op een Amerikaanse Defensiesite.De Amerikaanse luchtmacht overweegt ook nieuwe F-16 straaljagers te kopen.
    De F-16-vloot van de luchtmacht zou oorspronkelijk worden vervangen door de F-35A Joint Strike Fighter, de Amerikaanse luchtmacht overweegt serieus om meer F-16 straaljagers te bestellen, meer dan 42 jaar nadat de dienst zijn eerste “Fighting Falcon” ontving. De luchtmacht, die ooit had gezworen nooit meer een, non-stealthy fighter te kopen, hebben hun mening, naar het lijkt, nu veranderd te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.