Nieuws

Electra Aero rondt eerste motortests af

FALLS CHURCH – De Amerikaanse nieuwkomer Electra Aero heeft in Zwitserland de motortests afgerond voor hun nieuwe eSTOL hybride elektrisch aangedreven luchtvaartuig.

Electro Aero gaat bij het nog naamloze toestel uit van een vliegbereik van 500 nm (926 km), een kruissnelheid van 200 mph (322 km/h) en een landingssnelheid van 30 mph (48 km/h) waardoor het zelfs op daken, parkeerplaatsen of voetbalvelden kan landen en binnen 45 m stil kan staan. De nuttige lading komt rond de 900 kg te liggen waarbij aan boord plek is voor zeven tot negen passagiers.

De eSTOL krijgt een spanwijdte van 14,63 m waarbij in iedere vleugel vier elektromotoren zijn voorzien die worden aangedreven door een stille turbogenerator met een vermogen van 150 kW die de accu’s tijdens een vlucht oplaadt. Hierdoor kan onafhankelijk van grondstations gevlogen worden.

Inmiddels heeft Electro Aero meerdere ontwikkelingssubsidies in de wacht gesleept terwijl de Duitse Duitse startup Flyv in december 2021 een principeovereenkomst sloot voor honderd vliegtuigen.