Nieuws

CHICAGO – United Airlines heeft een voorlopig koopcontract getekend bij Embraer-dochter Eve voor 200 toestellen, met een optie op nog eens 200. Vooruitlopend daarop werd tevens een investering van vijftien miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld aan Eve.

United Airlines had al eerder bij Archer Aviation tweehonderd Midnights besteld en daarop een aanbetaling gedaan van tien miljoen dollar. Met de order is een bedrag gemoeid van 1.1 miljard dollar. Daarnaast is een optie genomen op nog eens honderd toestellen.

De Amerikaanse startup toonde in juni 2021 een aangepast ontwerp van hun vijfpersoons (piloot en vier passagiers) toen nog naamloze Midnight met zes door kantelbare elektromotoren aangedreven dubbele propellersystemen en zes accusets met een capaciteit van elk 74 kWh. Daarmee zou tot 100 mijl (160 km) gevlogen kunnen worden met een kruissnelheid van 150 mph (241 km/h) bij een maximaal startgewicht van 3.500 kg (waarvan 1.000 voor de accu’s en 450 kg nuttige lading). Het toestel moet na korte vluchten van 20 mijl (32 km) binnen tien minuten weer kunnen worden bijgeladen. Volgens de fabrikant zal het toestel daarbij maximaal 45 dBa geluid gaan produceren.