Nieuws

ZAVENTEM – Prijsvechter Ryanair sluit dit winterseizoen zijn basis op de nationale luchthaven Brussels Airport. Er werd al langer getwijfeld of de maatschappij haar aanwezigheid zou willen behouden, maar nu is er zekerheid over een sluiting.

Hiervoor zijn diverse redenen. O’Leary – de topman van Ryanair – vermeldt ondermeer de verhoging van de rechten die de maatschappij op Brussels Airport zou moeten betalen. De regionaal gesubsidieerde luchthaven van Charleroi zou op dat gebied tot vele malen goedkoper zijn, dankzij de subsidie die Ryanair er onrechtstreeks ontvangt van de regionale overheid onder vorm van zeer lage gebruikskosten.

Daarnaast is de invoering van een vliegtakts van 2 tot 10 euro per ticket een doorn in het oog van O’Leary. Eigenaardig genoeg wil de maatschappij nog wel vanuit Brussel vliegen, maar dan met vliegtuigen die in derde landen gestationeerd zijn. Dat is opmerkelijk want ook die vliegtuigen moeten de gewraakte taksen betalen.

Daarom lijkt het zeer waarschijnlijk dat de loonconflicten met de Belgische piloten van Ryanair aan de basis liggen van de sluiting van de basis in Zaventem; vooral omdat ook de vakbonden de toepassing vragen van de Belgische arbeidswetgeving, iets wat Ryanair maar schoorvoetend wil doen. Ryanair blijft wel actief vanaf haar tweede Belgische basis op Charleroi Airport.

Tekst: Jozef Mols.