
VLADIVOSTOK – De Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft tijdens een ceremonie in het Russische Vladivostok de grootste binnenlandse order ooit geplaatst.
Onderdeel van de 339 vliegtuigen tellende order worden 210 toestellen van het type MC-21-310 met Russische PD-14 motoren, 89 Sukhoi Super Jet New (SSJ-New) varianten met uitsluitend Russische componenten en veertig Tupolev Tu-214s. De leveringen moeten in 2023 beginnen met twee SSJ-New varianten. In 2024 moeten vervolgens zes MS-21s worden geleverd en zeven Tu-214s.
Daarnaast worden fondsen vrijgemaakt voor de aankoop van (full flight) simulators en campagnes om nieuwe piloten te werven.
Al eerder werd bekend dat Rusland zowel langdurig opgeslagen vliegtuigen weer luchtwaardig wil gaan maken terwijl daarnaast de binnenlandse productie fors moet worden opgevoerd.
De Russische luchtvaartmaatschappij vliegt momenteel op 111 binnen- en enkele buitenlandse bestemmingen.
@ A de Vries
Inderdaad sancties snijden altijd een beetje aan twee kanten, ’t is maar de vraag wie het meest last van die pijn heeft.
Maar waar Rusland typisch afhankelijk is van westerse ontwikkelingen/technologie remmen de sancties hun vooruitgang / zetten ze Rusland fundamenteel op achterstand.
Natuurlijk kunnen ze zelf ook vliegtuigen bouwen, maar niet zo, om ’t zo maar te zeggen, succesvol.
Behalve in België en ergens in Midden Amerika kreeg hun Sukoi superjet verder in het Westen nooit aftrek ondanks de super gunstige prijs.
De westerse lease maatschappijen hebben inmiddels het € 10 Miljard verlies op de toestellen bij Aeroflot, S7 enz. al in hun boeken geabsorbeerd. Blijft overigens wel vreemd, dat we in het westen zo scheutig zijn geweest met zulke financieringsopties voor maatschappijen in een land, dat zelf barst van de olie- en gasopbrengsten.
Überhaupt “leggen” lease maatschappijen toestellen “weg” bij maatschappijen en/of in landen alsof het warme broodjes zijn in plaats van investeringen van € 100 Mln + per stuk.
En dit in een markt van met regelmaat omvallende maatschappijen in een wereld met een straks krimpende luchtvaartindustrie. Dit laatste als ’t niet is vanwege het klimaat, dan wel vanwege in de ticketprijs doortikkende sterk gestegen brandstofkosten, in een wereld waar door hogere energiekosten een stuk koopkracht wordt weggesneden.
De sancties hebben tot resultaat dat er minder Airbus en Boeing toestellen plus de nodige onderdelen verkocht en/of geleased worden aan Rusland en de nog in Rusland aanwezige toestellen straks niks meer waard zijn. Dus wie snijdt zich nou hier in de vingers?
Goed dat de Russen hun recources zo sterk op uitbreiding van civiele vliegtuigbouw inzetten, zijn die in ieder geval niet voor hun meer destructieve takken van industrie beschikbaar.
Helpen de sancties, zij het langs een omweg, toch nog.
Zullen we verder niet hebben over die vloot aan gestolen lease toestellen, die vliegen straks toch steeds minder.