Nieuws

Eerste waterstart CAIGA AG600M Kunlong


ZUHAI – Het Chinese luchtvaartconglomeraat AVIC heeft dezer dagen een eerste waterstart uitgevoerd met prototype 003 van het AG600M Kunlog watervliegtuig. Na een korte vlucht van achttien minuten landde het toestel weer. Met prototype 003 werd op 31 mei 2022 een eerste twintig minuten durende testvlucht uitgevoerd vanaf land.

Het ontwerp van de viermotorige Dongan WJ-6 aangedreven amfibische AG600M werd op meerdere punten aangepast. Die aanpassingen werden zichtbaar bij de presentatie van het tweede prototype in februari 2022 dat in zes maanden tijd werd gebouwd.

Vergeleken met prototype 001 is bij het prototype met bouwnummer 003 is onder meer de neus korter en steiler. Anders zijn ook de cockpitramen en een anders maar afgerond vorm de romp. Ook is sprake van nieuw ontworpen drijvers. Ook is sprake van een hoger toegestaan startgewicht: van 53,5 naar nu 60 ton.

Met prototype 001 zijn inmiddels meerdere water starts uitgevoerd. Daarbij werden in het najaar van 2021 proeven uitgevoerd met het toestel als blusvliegtuig. Toen werd 9.000 l water gedropt.

Eerste korte testvlucht op 31 mei 2022.