Nieuws

VILNIUS – Zakenjet operator KlasJet uit Litouwen start met ACMI-activiteiten vanaf dit najaar. Dat zal gebeuren met in eerste instantie vijf Boeing 737-800 Ngs met elk 189 stoelen. Eind 2023 moeten dat er al vijftien zijn.

Bij een ACMI-contract (ook wel wet-leaseovereenkomst geheten) is sprake een leaseovereenkomst tussen twee luchtvaartmaatschappijen waarbij de ene maatschappij (lessor) een vliegtuig, bemanning, onderhoud en verzekering (ACMI = aircraft, crew, maintenance, insurance) levert, terwijl de leasenemer (lessee) over het algemeen alle andere operationele kosten (kerosine, luchthaventaksen…) en verplichtingen op zich neemt. De leasenemer staat ook in voor de verkoop en marketing, en levert ook het vluchtnummer, en betaalt de lessor een vergoeding per uur of per maand.

Uitbreiding VIP vloot
Daarnaast blijft KlasJet ook VIP-privécharterdiensten aanbieden. De vloot van KlasJet bestaat op dit ogenblik uit zeven VIP-toestellen. De luxevloot zal in 2023 worden uitgebreid tot tien vliegtuigen. In de Benelux zijn het tot op heden onder meer sportteams die een beroep doen op de diensten van KlasJet. Vorig jaar, tijdens het Europees voetbalkampioenschap, verplaatsten de Belgische Rode Duivels zich met een VIP-Boeing van KlasJet, en onlangs vloog het team van Royal Antwerp FC vanuit de luchthaven van Antwerpen met de Baltische aanbieder van zakencharters.

KlasJet verzorgde enkele maanden geleden ook het vervoer van de officiële Belgische delegatie naar aanleiding van het staatsbezoek van het koningspaar aan Griekenland.