Nieuws

Pilatus levert laatste PC-6 Turbo Porter af

2

STANS – Met de aanstaande levering van de laatste PC-6/B2-H4 aan het Indonesische Smart Aviation, is na ruim zestig jaar  het doek gevallen  voor de Pilatus  PC-6 Turbo Porter.  De Zwitserse fabrikant kondigde in 2017 het productie eind aan, maar accepteerde nog tot midden 2018 orders.

In 2019 zou de productie gestaakt worden  om meer ruimte te maken voor de productie van onder meer de nieuwe PC-24 Super Versatile Jet, de PC-12 en militaire turboproptrainers. Door de corona pandemie liep de vertraagde productie echter door tot 2022.Pilatus garandeert de huidige gebruikers nog tenminste twintig jaar (onderdelen)ondersteuning.

De PC-6 wordt veelal gebruikt voor vrachtvervoer en het droppen van parachutisten dankzij een MTOW van 2.800 kg en een nuttige lading van 1.080-1.200 kg.

Het toestel heeft een PT6A-27 turbopropmotor die tijdens de start 550 pk levert. Het staat te boek voor een maximale kruissnelheid van 232 km/h en een vliegbereik van 926 km op FL250 (7.620 m). Volgens Pilatus beschikt de PC-6 over STOL eigenschappen. Het vliegtuig komt los na maximaal 400 m waarna het met 5.13 m/sec gaat klimmen. Na de landing staat het toestel binnen 300 m stil. De Turbo Porter was een van de weinige vliegtuigen die kan starten en landen op hoogtes tot 5.700 m.

De Zwitserse fabrikant produceerde de populaire turboprop sinds 1959 en verkocht er tot op heden 500. Daarnaast werden er bijna honderd bij Fairchild in Amerika in licentie gebouwd.

2 reacties op “Pilatus levert laatste PC-6 Turbo Porter af

 1. Anton S. schreef:

  Bekijk anders de filmpjes van Matt Dearden uit Papoea Nieuw Guinea.
  Spectaculair hoe er daar met deze toestellen wordt gevlogen.
  Vraag:
  welk toesteltype neemt daar op die paadjes boven op bergkammen op termijn de rol van de Porters over?

 2. Raymond schreef:

  Heb de eer gehad om in 1986 mee te mogen met de Porter van het paracentrum Texel. Dat ding ging echt heel snel de lucht in en doorgaans was het toestel ook weer aan de grond voordat de eerste para’s beneden waren.