Nieuws

KIEV – Oekraïense piloten trainen met Amerikaanse hulp op het vliegen met de A-10 Thunderbolt II. Daarmee sorteren ze officieus voor op een mogelijke levering van deze toestellen. De VS zegt niet van plan te zijn A-10’s te leveren en Oekraïne zelf heeft aangegeven nieuwere aanvalsvliegtuigen te willen.

De VS beschikt over een enorm aantal luchtwaardige A-10’s, ook wel bekend als de ‘Warthog’ en ‘het vliegende kanon’. Het toestel dateert uit de Koude Oorlog. In onder meer de Golf- en Irak-oorlog was het type de schrik van grondtroepen en tankdivisies.

Het formele standpunt van de VS is dat het geen militaire vliegtuigen aan Oekraïne levert, om escalatie van het conflict met Rusland te voorkomen. Toch bezocht het Amerikaanse blad Time eind juli een geheime locatie in Oekraïne waar Oekraïense vliegers via simulators op de A-10 trainen. Het gaat om een particulier project, gestart door de Oekraïense militair Alexander Gorgan. Aan het begin van de oorlog kwam Gorgan onder Russisch vuur te liggen en wenste de luchtsteun van een aantal A-10’s. Hij overleefde de aanval en begon een zoektocht naar Amerikaanse en Oekraïense medestanders, waaronder gepensioneerde A-10-vliegers. Dat leidde uiteindelijk tot het optuigen van het militaire trainingscentrum.

Hoewel de A-10 kwetsbaar is voor modern luchtafweergeschut, is het team van Gorgan ervan overtuigd dat het toestel de Russen gevoelige slagen kan toebrengen. Mocht de VS op een later moment besluiten toch een reeks A-10’s aan Oekraïne te doneren, dan is de eerste lichting Oekraïense vliegers al gedeeltelijk voorbereid, aldus Gorgan.

3 reacties op “‘Oekraïners trainen op A-10 Thunderbolt’

 1. @Anton S ik onderschrijf je stelling best maar wat zijn de volgende wapensystemen die men straks ook daar wilt inzetten. De A 10 heeft zijn voetsporen en kwaliteiten tijdens de Golfoorlog al bewezen en weten de Russen best wel wat ze wachten staat. Misschien hadden de Oekrainers dit eerder moeten inzetten, want alleen al het 30 mm roterend kanon is afschrikwekkend genoeg om over de rest van de onder de vleugels hangende bewapening maar te zwijgen. Persoonlijk vind ik het bijzonder toestel en heb er thuis zelf een modelletje van. In de VS stond het op de nominatie om uitgefaseerd te worden maar blijft de A 10 gelukkig nog langer in dienst. Als het in de strijd tegen de Russen wordt ingezet kunnen ze hun borst nat maken want de A10 kan wel wat hebben en zelfs 23 mm inslagen doorstaan. Ontworpen als tankkiller een tegenstander om rekening mee te houden door goed getrainde Oekrainse piloten.

 2. Anton S. schreef:

  @ Frans
  Op het eerste gezicht zou ik ’t met je over die risicovolheid eens zijn, maar wat is principieel gezien feitelijk qua z.g. escalatie het verschil tussen Himars raketwerper systemen en de Thunderbolt?

  De vraag is wel hoe en of Oekraïnse piloten de Russische luchtafweer er mee weten te omzeilen? Ik begrijp dat h’m dat zit in heel snel heel laag vliegen.
  Dus ik hoop, dat de Amerikanen snel voldoende Oekraïners er op opleiden, om er vervolgens straks diep achter hun linies Russische posities mee te kunnen bestoken.

 3. Als Amerika A 10 ’s aan Oekraine gaat leveren en bestuurd door lokale piloten, begeeft men zich wel op glad ijs waarvan de gevolgen mogelijk niet te overzien zijn, ik zou de V.S. dat afraden, maar wie ben ik.