Nieuws

SOFIA – Mack Rutherford, een toen nog 16-jarige Brits-Belgische piloot is de jongste persoon die solo rond de wereld vloog in een klein vliegtuig.

Mack vertrok op woensdag 23 maart vanuit het Bulgaarse Sofia met een eenmotorige Shark in een poging het Guinness World Record te verbeteren als de jongste persoon die solo rond de wereld vloog in een klein vliegtuig.

Mack wilde al sinds zijn derde piloot piloot worden. Hij behaalde in september 2020 zijn vliegbrevet, wat hem destijds met 15 jaar en twee maanden de jongste piloot ter wereld maakte. Mack heeft honderden uren gevlogen met zijn vader, die een professionele piloot is. De vluchten omvatten twee trans-Atlantische overtochten.

Sinds hij piloot werd, plande hij zijn solovlucht rond de wereld. Ondertussen werd zijn zus Zara de jongste vrouw om de wereld rond te vliegen, wat Mack een extra stimulans gaf om te vertrekken.

Mack koos Sofia als vertrekplaats, aangezien dit de locatie is van zijn sponsor, ICDSoft. Daarna ging hij naar Cagliary op het Italiaanse eiland Sardinië. Van daaruit vloog hij zuidwaarts naar Afrika en bezocht hij Congo, Madagaskar en Mauritius. Vervolgens ging hij noordwaarts naar de VAE en verder naar India, China, Zuid-Korea en Japan.

Van daaruit vloog hij naar Alaska en vervolgt hij langs de westkust van Amerika naar Mexico. Daarna ging hij weer noordwaarts langs de oostkust naar Canada, stak hij de Atlantische Oceaan over, stopte in IJsland, het Verenigd Koninkrijk en eindigde zijn reis in Sofia. Zijn reis kon daarbij via internet gevolgd worden. De reis duurde uiteindelijk 141 dagen. Dat was langer dan gepland en werd deels veroorzaakt door administratieve rompslomp en deels door weersomstandigheden.

Mack werd geboren in een familie van vliegeniers. Zijn vader Sam is een professionele ferrypiloot, zijn moeder Beatrice is een privépiloot. Zus Zara is ook een privépiloot en op 20 januari 2022 voltooide ze haar eigen reis om de wereld, waarmee ze de jongste vrouw in de geschiedenis werd die dit deed en de jongste persoon die de wereld rondreisde in een microlight.

“Ik heb het geluk gehad een familie te hebben die me heeft kunnen helpen vooruitgang te boeken in mijn vliegen”, zegt Mack. “Maar welke achtergrond je ook hebt, ik geloof dat het nooit te vroeg is om naar je dromen te werken en je moet je niet beperken door de verwachtingen van anderen.”

Mack ’s vlucht bezorgde hem twee Guinness World Records. Hij is de jongste persoon die solo de wereld rondreisde in een vliegtuig – deze titel werd eerder toegekend aan Travis Ludlow, die in 2021 achttien was toen hij zijn poging voltooide. Mack is ook de jongste persoon die de wereld rond vloog in een microlight, de titel die momenteel wordt gedragen door zijn zus Zara.

Net als Zara bestuurde Mack een Shark, een van de snelste ultralichte vliegtuigen ter wereld met een kruissnelheid van 300 km/u. Het vliegtuig werd speciaal voorbereid op deze lange reis en ICDSoft, een hostingbedrijf en de hoofdsponsor van Mack, leende hem het toestel.

Lees hier het interview dat Piloot en Vliegtuig had met Zara Rutherford na haar succesvolle poging.

Mack kort voor vertrek uit Sofia.

Mack en Zarah Rutherford.