Nieuws

MH-139A Grey Wolf militair gecertificeerd

ORLANDO – De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben de Boeing-Leonardo MH-139A ‘ Grey Wolf‘  (Grijze Wolf) gecertificeerd. Ook ontving de fabrikant een militaire vliegvergunning waarna vier testtoestellen aan het   U.S. Air Force Global Strike Command (AFGSC) konden worden overgedragen.

Het AFGSC ontving medio december 2021  de eerste Boeing-Leonardo MH-139A  helikopter die de naam   ‘ Grey Wolf‘  bedacht. De helikopter werd daarna  op Eglin Air Force Base onderworpen worden  aan een intensief testprogramma om eind 2021 in dienst te kunnen treden.

De tweemotorige helikopter werd  in september 2017 door De Italiaanse Leonardo Company en Boeing aangeboden als MH-139 en in oktober 2018 door de Amerikaanse luchtmacht geselecteerd.

De van de civiele AW139 afgeleide ‘intermediate twin’  was volgens beide fabrikanten een waardig alternatief voor de 80 UH-1N Huey helikopters die door het U.S. Air Force Global Strike Command worden gebruikt voor onder meer de bewaking van intercontinentale raketten.

Volgens Boeing scheelt deze keuze de Amerikaanse belastingbetaler een miljard dollar.  Leonardo dochter AgustaWestland assembleerde in het Amerikaanse Philadelphia al meer dan 250 AW139s.