Nieuws

VERGIATE  –Naar nu bekend is geworden, heeft de nieuwe  AW249/AH-249 aanvalshelikopter op 12 augustus 2022 een eerste testvlucht uitgevoerd bij de AgustaWestland fabriek in het Italiaanse Vergiate. De helikopter wordt ontwikkeld in het kader van het New Exploration and Escort Helicopter (NEES) programma.

 

De AW249/AH-249 wordt aangedreven door General Electric (GE) CT7-8E6 turboshaft motoren die elk 2.500 pk leveren. De helikopter zal een MTOW krijgen van 7-8.000 kg en close air support moeten kunnen bieden dankzij een wapenlast van 1.800 kg die onder zes ophangpunten zal kunnen worden meegenomen.

Leonardo maakte bij de ontwikkeling gebruik  van de met de AW129 Mangusta opgedane ervaringen die rond 2026 bij de Italiaanse strijdkrachten zal worden uitgefaseerd. Ook zullen componenten van de civiele AW149 in het nieuwe ontwerp worden verwerkt.

De Italiaanse Leonardo Company en de Poolse Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. (PGZ) groep werken al sinds juli 2018 samen bij de ontwikkeling van deze  nieuwe tweemotorige  gevechtshelikopter. Die samenwerking is een gevolg van de bij de Poolse strijdkrachten gevoelde noodzaak om een nieuwe helikopter van dit type aan te schaffen.

2 reacties op “Eerste vlucht nieuwe AW249 gevechtshelikopter

  1. Hugo Wils schreef:

    Augusta is niet echt een lovenswaardige helikopter bouwer!Noorwegen verbrak zijn NH90 contract voor de levering van 18 toestellen vanwege late leveringen etc… België kocht in het verleden 46 A109 toestellen waarmee ze veel problemen hadden en Nederland moet Agusta toch ook kennen daar ze mee de fameuze Fyra treinen bouwden oa. voor de NS

  2. Het toestel doet mij een beetje denken aan een Apache vooral als er nog twee vleugels bijkomen om wapens mee te vervoeren.