Nieuws

PRAAG – De Amerikaanse overheid doneert twee UH-1Y Venoms en zes AH-1Z Vipers aan Tsjechië. De helikopters zijn afkomstig uit Amerikaanse opslag en worden gratis verstrekt. Tsjechië draait daarbij alleen op voor de transportkosten en het upgraden van de helikopters. De helikopters worden gratis ter beschikking gesteld omdat Tsjechië inmiddels twee Mi-24s aan Oekraïne heeft gegeven en voornemens is de resterende Mi-24/35 ook aan dot land in oorlog te schenlen.

Het Tsjechische ministerie van defensie tekende medio december 2019 voor twaalf helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moesten gaan vervangen. De order bestond uit een contract voor de levering van acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel het contract was tevens de training van piloten en technici. In dat jaar moet ook de levering van de simulator hebben plaatsgevonden?

Bell is inmiddels begonnen met de bouw van de eerste voor de Tsjechische strijdkrachten bestemde helikopters. Met het oog daarop leverde Crestview Aerospace uit Florida al eind juli 2021 af de eerste UH-1Y cabine bij het Bell Amarillo Assembly Center.

Bell is inmiddels ook begonnen met de bouw van een AH-1Z simulator voor de Tsjechische strijdkrachten. Bij de bouw ervan wordt ook een Tsjechisch bedrijf betrokken, de VR Group.

UH-1Y Venom.
Bell AH-1Z Viper.