Nieuws

FARNBOROUGH  – De op zonne-energie   vliegende Airbus Zephyr S is kort voor het opnieuw breken van een wereldrecord na 64 dagen door nog onbekende oorzaak op 19 augustus 2022 gecrasht. Deze  Zephyr S heeft een spanwijdte van 25 m en was dertig procent lichter en kon de helft meer accu’s vervoeren dan de eerdere Zephyr variant.

Met dat door Airbus Defence and Space en Emirates Institution for Advanced Science and Technology (EIAST) ontwikkelde experimentele toestel werd op 27 september 2014 al een recordhoogte van 61.696 ft (18.805 m) bereikt.  Deze zogenoemde High Altitude Pseudo-Satellite (HAPS) vloog tijdens deze vlucht een dag en de daarop volgende nacht onafgebroken bij temperaturen variërend van +40 en -80 graden.

De Zephyr steeg op 11 juli 2018 in Arizona op en  vloog  sindsdien constant patronen.  Nadien werd op  25 juli  het oude record van 14 dagen, 22 minuten en acht seconden gebroken waarna het  vervolgens 25 dagen, 23 uur en 57 minuten onophoudelijk door vloog.

Het Britse ministerie van defensie  bestelde al in augustus 2016  bij Airbus Defence and Space een derde Zephyr S. Met die vliegtuigen  werden medio 2017 operationele proeven  uitgevoerd.

Het  absolute werdeldrecord voor een non stop vlucht is momenteel 64 dagen en 22 uur. Dit werd gevestigd met een  Cessna 172 Skyhawk.

Zephyr 7 launch

Zephyr

Zephyr S
Zephyr S

1 reactie op “Airbus Zephyr S HAPS crasht kort voor wereldrecord