Nieuws

Eerste point to point vlucht e-Beaver

RICHMOND = De Canadese watervliegtuigoperator Harbor Air heeft deze week voor het eerst met zijn elektrisch aangedreven De Havilland Beaver-prototype een point-to-point testvlucht gemaakt. De e-Beaver vloog daarbij in 24 minuten over een afstand van 45 nm (83 km) tussen Vancouver en Victoria aan de Canadese Pacifische kust.

Het vliegtuig, dat in 2019 werd uitgerust met MagniX’s in ontwikkeling zijnde elektrische voortstuwingssysteem, verliet de terminal van Harbor Air aan de Fraser River naast Vancouver International Airport en landde in Pat Bay, grenzend aan Victoria International Airport.

De e-Beaver blijft in Victoria om de samenwerking van Harbor Air met het BC Aviation Museum te ondersteunen, dat op 20 augustus een open huis houdt. Daarna keert de e-Beaver terug naar de onderhoudsfaciliteit van Harbor Air in Vancouver International.

Harbor Air’s plannen om een ​​deel van haar forenzenvloot te elektrificeren, worden momenteel nog gehinderd door verstoringen in de toeleveringsketen die de certificeringsinspanningen van het programma belemmeren.

Deze plannen vragen om een ​​tweede eBeaver, die naar verwachting zal vliegen met een nieuwe Magni500-motor met MagniX en een nieuw batterijpakket van de Zwitserse H55, moet dienen om het vereiste aanvullende typecertificaat te behalen en het eerste vliegtuig te worden dat in commerciële dienst gaat.