Nieuws

MOSKOU – Het Russische ministerie van Handel en Industrie is van plan 250 miljoen dollar te investeren in het opnieuw luchtwaardig maken van elf vliegtuigen. Het gaat daarbij om al langer geparkeerde toestellen van het type Tupolev Tu-204/214 (8) , twee Ilyushin Il-96 widebody passagiersvliegtuigen en een Antonov An-124-100 Ruslan vrachtvliegtuig.

Daarnaast worden fondsen vrijgemaakt om de originele systemen en apparatuur aan boord in de Tupolev-twinjets te vervangen door modernere avionica en gratis certificering van de vliegtuigen.

Ook is leasemaatschappij Ilyushin Finance Co. (IFC) gevraagd twee An-124-100’s, twee Il-96-300’s, twee Il-96-400T’s, vijf An-148’s, acht Tu-204’s en drie Tu-214’s beschikbaar te houden voor verkoop aan de Russische overheid die deze toestellen aan luchtvaartconglomeraat Rostec beschikbaar wil stellen.

In 2012 verwierf Rostec ook twee ex-KrasAir Il-96-300’s en droeg deze pver aan de door de overheid gerunde luchtvaartmaatschappij Rossiya. Later voegde deze ook een gemoderniseerde Il-96-400 toe aan de vloot. Dit trio zal niet langer worden gebruikt worden gebruikt voor het vervoer van staatsfunctionarissen en ambtenaren, maar voor passagiersvluchten die zullen worden uitgevoerd door een van de Russische luchtvaartmaatschappijen.

Al eerder werd bekend dat de Russische overheid tot 2030 een groot aantal inheemse vliegtuigen wil laten produceren.

Inmiddels worden bij Aeroflot een nieuwe Airbus A350-900 en een Sukhoi Superjet 100 ontdaan van onderdelen die nodig zijn om andere toestellen van beide types door te kunnen laten vliegen.