Nieuws

TOULOUSE – Airbus heeft met succes een verwijderbare brandbestrijdingsset getest op een A400M.
De test vond plaats  in Spanje op een hoogte van 150 voet bij een lage vliegsnelheid van 125 knopen. Er werd tot 20 ton water gedropt in minder dan 10 seconden. Het doel van deze testvluchten was het valideren van de hoeveelheid water en de tijd die nodig is voor het uitvoeren van een drop.

De brandbestrijdingsoplossing die voor de Airbus A400M is ontwikkeld, is een roll-on/roll-off (RORO)-kit die geen bijkomende aanpassingen aan het toestel vereist. De kit kan makkelijk aan elke A400M worden bevestigd. Het bluswater wordt opgeslagen in een vaste tank in het laadruim.  Met deze RORO-oplossing kan snel gereageerd worden in geval van een bosbrand. Het vliegtuig kan daarna ook opnieuw snel geherconfigureerd worden voor een van zijn andere taken.

De A400M kan op hele lage hoogte vliegen en is zeer wendbaar bij lage snelheden. Hierdoor kan het vliegtuig vrij nauwkeurig water laten vallen. Binnenkort gaat Airbus, naast de ontwikkeling van de productieversie van deze kit, een soortgelijke  missies ook ’s nachts testen. 

1 reactie op “A400M Atlas inzetbaar als (bos)brandbestrijder

  1. Goed dat zo’n toestel ook voor niet militaire taken kan worden ingezet. Als de A400 M deze blustaak kan uitvoeren zou dat voor de Embrear C 390 ook een optie kunnen zijn iets wat de Nederlandse luchtmacht nu met de Chinook doet.