Nieuws

TEUGE – Vliegtuigonderhoudsbedrijf Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) viert op zaterdag 10 september zijn tienjarig jubileum met een Fly-in en een AirParty. Gelijktijdig wordt die dag de vierde editie van de Piloot en Vliegtuig AirFair gehouden.

Piloot en Vliegtuig AirFair
De Fly-in en AirParty vallen op deze zaterdag 10 september samen met de Piloot en Vliegtuig AirFair. Dit evenement vindt plaats van 10:00uur tot 16:00uur aan de Zanden 57b, vliegveld Teuge (EHTE). Op de AirFair vind je verschillende organisaties in de General Aviation, te koop aangeboden vliegtuigen en dit jaar is er ook voor het eerst een duurzame luchtvaart hoek.
Op de markt vind je verschillende luchtvaartscholen, verzekeringsbedrijven, onderhoudsbedrijven, zelfbouwers en alles wat met de general aviation te maken heeft. Ook worden er verschillende vliegtuigen te koop aangeboden. In de duurzame hoek vind je organisaties als E-Flight, Inholland, DEAC etc., want elektrisch vliegen is de toekomst. Hier vind je de Tesla’s onder de vliegtuigen en worden de nieuwste ontwikkelingen geshowd.  Het evenement wordt georganiseerd door Air-side, met als sponsor Piloot en Vliegtuig. De entree is gratis.


AMN Fly-in

Bij het luchtvaartfeest zijn alle belangstellenden zowel over land als door de lucht welkom. Aan de Fly-in kan op zaterdag 10 september worden deelgenomen van 10.00 tot 20.00 uur. Bezoekers die vliegend aankomen en deelnemen aan de Fly-in, worden verzocht zich vooraf aan te melden via www.amnetherlands.nl/fly-in. Voor de deelnemers aan de Fly-in zijn de cateringfaciliteiten in de hangaar van AMN gratis. Bezoekers die over land komen, kunnen de meeste vliegtuigen van nabij bekijken en aan alle feestelijkheden deelnemen. 

De combinatie van  beide evenementen belooft een fantastische luchtvaartattractie voor iedereen te worden, met naast de Fly-in en de AirFair ook een luchtvaartmarkt, met non-profit luchtvaartorganisaties zoals luchtvaartmusea en andere luchtvaartclubs, een ´line-up´ van historische en bijzondere vliegtuigen, lezingen voor vliegers en andere belangstellenden, prima culinaire voorzieningen voor iedereen en speelfaciliteiten voor kinderen. 

Fokker D.21
Bij de AirParty wordt ook de Fokker D.21 verwacht die eind mei 2022 voor het eerst heeft gevlogen.Dit zal een van de eerste publieke optredens worden van dit bijzondere Nederlandse vliegtuig uit de meidagen van 1940, dat door Egmond Vintage Wings is nagebouwd. Deze Fokker D.21 draagt de kleuren van het toestel dat op 11 mei 1940 werd gevlogen door de Nederlandse sergeant vlieger Koos Roos. Tijdens een oorlogsmissie begeleidde hij twee Nederlandse Fokker T.5-bommenwerpers die de Maasbruggen bij Rotterdam moesten bombarderen, voordat deze in Duitse handen zouden vallen. Bij deze actie slaagde Roos erin om twee Duitse Messerschmitt Bf110´s van de Luftwaffe neer te halen, voordat hij zelf werd neergeschoten en zwaar gewond raakte.


Toegang tot de AMN AirParty, de Fly-in en de Piloot en Vliegtuig AirFair is op deze zaterdag 10 september voor iedereen gratis. In de hangaar van AMN kan men genieten van live muziek van regionale sterren, en van uitgelezen cateringfaciliteiten.