Nieuws

Siemens aan boord Regent WIG concept

1

BOSTON – Electronica concern Siemens gaat Regent Craft Inc. Helpen bij de versnelde ontwikkeling van de door acht elektromotoren aangedreven Viceroy WIG vaartuigen.

Recent gaf ook de Amerikaanse Mesa Air Group te kennen bij Regent Craft Inc.tweehonderd zogenoemde Viceroy sea gliders te willen bestellen. Een deel van het aankoopbedrag zal door Mesa worden terugverdiend omdat de luchtvaartmoedermaatschappij in Regent gaat investeren.

Eind december 2021 klopte ook regionale luchtvaartmaatschappij Southern Airways Express aan bij Regent Craft In.c door er twintig te bestellen. Die order omvatte vijftien Viceroys varianten met plek voor twaalf passagiers. Daarnaast werd getekend voor vijf Seagliders in Monarchuitvoering die plek bieden aan honderd ‘vlaargasten’ en zullen worden ingezet op route netwerken langs de Amerikaanse oostkust. Met de order is een bedrag gemoeid van 250 miljoen dollar, waardoor Regent’s orderboek naar eigen zeggen is opgelopen tot 600 miljoen dollar.

Het concept achter dit zogenoemde Wing-In-ground Effect (WIG) ‘vlaartuig’ wordt momenteel uitgewerkt bij de Amerikaanse start-up REGENT (Regional Electric Ground Effect Nautical Transport). Reden voor de veerdienstmaatschappij Brittany Ferries om een intentieverklaring te tekenen voor een aantal elektromotor aangedreven ‘seagliders’ die plaats bieden en 50-150 passagiers en vanaf 2028 in dienst moeten komen.

Vooreerst wordt uitgegaan van ‘vlaarsnelheden’ tot 180 mph (290 km/h) en een bereik van 180 nm (334 km). Daardoor kan de afstand tussen Portsmouth en Cherbourg in veertig minuten worden overbrugd terwijl de overtocht met een ferry vier uur vergt).

REGENT verwacht dat een nieuwe generatie accu’s een ‘vlaarbereik’ mogelijk maken van 400 nm (740 km).

In oktober 2021 wers Bureau Veritas Marine and Offshore in de arm genomen om het zeewaardigheidsconcept van hun twaalfpersoons Viceroy ‘seaglider’ nader te onderzoeken. Mocht dit onderzoek positief uitvallen, dan zal het toestel dat gebruik maakt van het grondeffect boven water in 2022 verder worden ontwikkeld.

Regent heeft inmiddels de Moore Brothers Company uit Rhode Island in de arm genomen om te helpen bij de ontwikkeling van de bootvormige composiet romp van het toestel.

1 reactie op “Siemens aan boord Regent WIG concept

  1. Anton Schiere schreef:

    Een prachtige ontwikkeling deze elektrisch vliegende grond effect toestellen. Toegegeven het energievoordeel van het laag boven grond of water vliegen komt bij elektrisch aandrijven meer tot z’n recht dan bij fossiele aandrijvingen. Zo staat me eigenlijk alleen zo’n laag boven het water scherend Sovjet “slagschip” als prototype voor de geest.

    Daarmee blijft er de vraag waarom eigenlijk nooit breed is ingezet op het benutten van dat grond effect voor fossiele aandrijvingen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.