Nieuws

Aangepast waarschuwingssysteem F-15E

SAN ANTONIO — Bij Boeing zijn de aanpassingswerkzaamheden onlangs begonnen om eerste twee F-15E-vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht aan het Eagle Passive Active Warning and Survivability System (EPAWSS). Drieënveertig F-15E’s zullen EPAWSS ontvangen, wat ook het elektronische oorlogsvoeringssysteem is dat de F-15EX Eagle II zal uitrusten.

EPAWSS, ontwikkeld, geproduceerd en geïntegreerd door Boeing en BAE Systems, vertegenwoordigt een ingrijpende verbetering van de overlevingskansen van de F-15 door geavanceerde mogelijkheden te bieden om grond- en luchtdreigingen te detecteren en tegen te gaan, terwijl ook het situationeel bewustzijn op het slagveld wordt verbeterd.

In mei 2021 namen de eerste twee F-15EX-vliegtuigen, eerder dan gepland geleverd, deel aan Northern Edge-oefeningen met de EPAWSS-suite. Tijdens de zeer complexe oefeningen toonden de twee jets operationeel potentieel, wat de weg vrijmaakte voor toekomstige stapsgewijze verbeteringen. Deze werden vervolgens in de praktijk getest tijdens oefeningen en testvluchten in oktober 2021 en februari 2022.