Nieuws

Textron wil Panthera certificeren

AJDOVŠČINA – Textron, de nieuwe eigenaar van de Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel, wil de vierpersoons Panthera in 2024 gecertificeerd op de markt brengen.

Pipistrel voerde eind oktober 2021 op Cerklje Airport al een eerste reeks succesvol verlopen testvluchten af met de hybride-elekrisch aangedreven Panthera.

Dat toestel is uitgerust met een bij de Duitse motorbouwer Compact Dynamics ontwikkelde lichtgewicht motor (45 kg) met een piekvermogen van 300 kW (408 pk). Deze motor wordt ‘gevoed’ door een conventionele 140 pk sterke Rotax 915iS verbrandingsmotor. Pipistrel voorziet plaatsing van een deel van de accu’s in de vleugels.

Pipistrel is betrokken bij het door de Europese unie gefinancierde Modular Approach to Hybrid-Electric Propulsion Architecture (MAHEPA) Green Deal project dat mikt op emissievrije luchtvaart in 2050. Binnen dit project wordt samengewerkt door Pipistrel Vertical Solutions, Compact Dynamics, DLR, H2Fly, Politecnico di Milano, de TU Delft en de universiteiten van Maribor en Ulm.

De Pipistrel Panthera vloog in april 2013 voor het eerst. Voor het toestel werd oorspronkelijk met een 260 pk sterke Lycoming motor voorzien