Nieuws

SINT PANCRAS – De productie van de Airbus A380-800 is beëindigd na de levering van het laatste toestel aan Emirates Airline medio december 2021. Voor uitgeverij De Alk uit Sint Pancras aanleiding om de geschiedenis van dit iconische vliegtuig (opnieuw) te boek te laten stellen.

Rond 1989 komt binnen Airbus Industries een discussie op gang over een Europese concurrent voor Boeing’s succesvolle 747. Onder het motto ‘nog groter en nog efficiënter’ worden verschillende luchtvaartmaatschappijen gepolst of er belangstelling bestaat voor zo’n ‘superjumbo’.

Als blijkt dat die er daadwerkelijk is, gaat Airbus aan de slag en wordt in 1994 de A3XX aangekondigd: een viermotorige transport mastodont met op twee dekken plek voor 570- 840 passagiers.

Rond de eeuwwisseling verandert de naam in A380-800 die vervolgens op 27 april 2005 voor het eerst vliegt, waarna Singapore Airlines op 15 oktober 2007 het eerste toestel in ontvangst neemt.

De verwachtingen waren hoog gespannen waarbij Airbus uitging van 700-750 verkochte A380s. Daarvan waren er ten tijde van de eerste aflevering 165 had verkocht, maar veel meer dan 251 zouden het er niet worden.

Airbus besluit vervolgens in 2019 de productie te staken waarna Emirates Airline in december 2021 de allerlaatste A380 ophaalt.

In dit boek wordt middels honderden foto’s de geschieden is van de A380 in beeld gebracht van tekentafel tot laatste levering. Ook wordt stilgestaan bij de Nederlandse luchtvaartindustrie die in zowel in de testfase als tijdens het productieproces een rol van betekenis speelde. En er worden twee ernstige incidenten beschreven die gelukkig goed afliepen.

Het 136 pagina’s tellende gebonden boek (gebonden met harde kaft) is verschenen onder de titel ‘Airbus A380- De belofte niet waargemaakt’.

Het boek is bij voorintekening met lezerskorting verkrijgbaar bij Uitgeverij De Alk via info@alk.nl en kost dan geen €23,95 maar € 19,95 (inclusief verzendkosten).

1 reactie op “Airbus A380: van tekentafel tot laatste levering

  1. Hans schreef:

    Mooi dit eerbetoon voor de A380. Ben net terug met de A380 van Emirates. Ongelofelijk hoe comfortabel, stil en ruim dit toestel is. Ik vlieg veel en in veel verschillende toestellen en voor mij is dit het ultieme vliegtuig. Indien mogelijk pas ik mijn reis schema aan om met de A380 te vliegen. Hopelijk blijft de bestaande vloot A380 nog lang operationeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.