Nieuws

REDMOND – Het in Redmond, Oregon gevestigde Stratos Aircraft staat op het punt de eerste twee turbofan aangedreven 716X experimentals af te leveren bij de kopers. 
De 716X dankt zijn naam aan de  0,70 maximale Mach vliegsnelheid, enkele turbofanmotor en zeszits interieur. 

Met het eerste, inmiddels aan een klant verkochte, prototype zijn meer dan 150 vluchten uitgevoerd waarbij een vlieghoogte op FL410 (12.487 m) werd opgetekend bij een kruissnelheid van 380 ktas (704 km/h). De schatte bouwtijd voor vliegtuigen met vroege serienummers is twaalf tot vijftien maanden. 

Het 716X-vliegtuigpakket wordt daarbij geleverd als vijf groepen componenten en assemblages via Stratos Aircraft-dochteronderneming Stratos Fusion. 
Bouwers voltooien elk van de eerste drie groepen onder nauw toezicht van Stratos Fusion in Redmond, Oregon. De vierde en
 vijfde groep worden afgewerkt in een van Stratos Authorized Completion Centers. 
Stratos ïnvesteerde daarbij naar eigen zeggen fors in het bouwen van precisieconstructie- en montage hulpmiddelen. De prijs van $ 2,95 miljoen kan variëren op basis van opties en cosmetische upgrades. 

Inbegrepen in de kit zijn Pratt & Whitney Canada JT15D-5 turbofan met een vermogen van 13,34 kN en een Garmin G3X-elektronicapakket. De in 2018 aangekondigde 716X moet op termijn gevolgd worden door een gecertificeerde 716 variant.