Nieuws

Eerste vlucht vijfde Airbus BelugaXL

TOULOUSE – Bij de Airbus fabrieken in Toulouse is dezer dagen een eerste 2:10 uur durende testvlucht uitgevoerd met het vijfde Beluga XL transportvliegtuig.

Airbus besloot in november 2014 op zoek te gaan naar een opvolger voor de huidige vier A300-600ST Beluga transportvliegtuigen en besloot in eerste instantie vijf BelugaXL varianten te gaan bouwen, maar wijzigde dat aantal in zes.

De eerste BelugaXL voltooide op 19 juli 2018 een 4:11 uur durende eerste vlucht.

De operationele inzet werd mogelijk nadat de European Aviation Safety Agency (EASA) Airbus op 19 november 2019 het typecertificaat overhandigde. Airbus voerde voorafgaand daaraan een testprogramma uit met twee prototypes die gezamenlijk 700 uur hadden en gevlogen.

De tweede BelugaXL werd op 15 april 2019 aan de testvloot toegevoegd na een eerste 5:30 uur durende testvlucht . MSN1853 was tevens het eerste vliegtuig waarmee na het uitgereikte typecertificaat begin 2020 reguliere vrachtvluchten werden uitgevoerd. Het toestel is door Airbus Transport International (ATI) in gebruik genomen. Nadien volgden nog twee toestellen waarvan de vierde in oktober 2021 aan de operationele vloot werd toegevoegd.

Het toestel is afgeleid van de A330-200, is zes meter langer en kan zes ton meer vracht verplaatsen dan de 600ST. Dat toestel heeft een laadvermogen van 51 ton en kan 4.000 km (2.200 nm) overbruggen. Airbus besloot in januari 2021 de vrijkomende ST-varianten beschikbaar te stellen voor verhuur aan derden.

Beluga XL4.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is EaO3sGsXgAA3FM-.jpg