Nieuws

SACHEON – Nadat Korea Aerospace Industries Co. (KAI) op 5 juli de eerste taxiproeven uitvoerde met het in april 2021 gepresenteerde tweemotorige KF-21 Boramae gevechtsvliegtuig, volgde dinsdag (19 juli) de eerste 33 minuten durende vlucht. Het toestel vertrok daarbij vanaf Sacheon Airfield bij de Republic of Korea Air Force (ROKAF) 3rd Training Wing.

Opmerkeijk detail: de KF-21 voltooide de vlucht met vier Meteor-lucht-luchtraketten onder de romp, maar zonder andere hoofdapparatuur zoals een infrarood zoek-en-volgsysteem.

Momenteel zijn er zes KF-21-Boramae prototypes waarmee in totaal 2.000 vluchten zullen worden uitgevoerd boven de westelijke en zuidelijke territoriale wateren van Korea met het oog op het bereiken van operationele inzetbaarheid in 2026.

De ontwikkeling van de KF-X werd in 2015 gang gezet om bij de Republic of Korea Air Force (RoKAF) verouderde F-4E Phantom II en Northrop F-5E Tiger II gevechtsvliegtuigen te vervangen. Het concept ervan werd in 2018 wereldkundig gemaakt.

Gemikt wordt op een topsnelheid van Mach 1.81 bij een vliegbereik van 2.900 km waarbij het toestel volgens de fabrikant over veel van de eigenschappen van de F-35A Lightning II zal gaan beschikken.

Dat moet onder meer blijken uit GE Aviation F414 motoren, een gevechtslading van 7.700 kg en de mogelijkheid op tien punten wapenlast mee te voeren waaronder de Duitse IRIS-T raket of de eveneens Europese radargeleide MBDA’s Meteor raketten. Ook zal een in eigen land ontwikkelde active electronically scanned array (AESA) radar worden ingebouwd.

Uiteindelijk wil de RoKAF over 120 vliegtuigen van dit type beschikken waarvan er rond 2028 veertig inzetbaar moeten zijn en de laatste tachtig uiterlijk in 2032 geleverd moeten zijn.

Foto’s: KAI/DAPA Korea

2 reacties op “Video: Eerste vlucht Koreaanse KF-21 Boramae

  1. Mark schreef:

    Lijkt wat op de F-22 raptor

  2. Albert van Bladeren schreef:

    Misschien een iets goedkoper zeer goed alternatief voor de KLu als aanvulling op de F35? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.