Nieuws

DEN HAAG – Defensie gaat de aangekochte Gulfstream G650 ter zelfbescherming uitrusten met een door Elbit Systems ontwikkeld Direct Infrared Counter Measures (DIRCM) systeem en een zogenoemd Electronic Warfare (EW) systeem.

Het Israëlische Elbit Sytems integreerde deze systemen in het zogeheten J-MUSIC DIRCM ((Direct Infrared Countermeasures) systeem dat samen met het op infrarood gebaseerde passieve waarschuwingssysteem (IR-PAWS) de G650-een hoog niveau van bescherming en redundantie biedt. gaat bieden. Deze systemen hebben tot op heden honderdduizenden vlieguren verzameld en zijn inmiddels geschikt voor inbouw in meer dan 25 vliegtuigtypes uit te rusten. Klanten zijn onder meer Israël, Duitsland en de Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet (MMF). van de NAVO .

Vervanging
De in 2015 gebouwde zakenjet heeft ruim 2.000 vlieguren op de teller. De nieuwe aanwinst vervangt in 2023 de Gulfstream IV. Dit toestel is bijna 35 jaar oud en is aan het einde van haar levensduur.
Het toestel is nodig voor het snel en veilig vervoeren van kleine groepen personen zoals de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie naar onder meer (risicovolle) missiegebieden. Deze zijn veelal niet of lastig te bereiken met commerciële vluchten. Ook is het vliegtuig geschikt voor urgente repatriëring van (defensie)medewerkers.

De G650 heeft een groter bereik dan het huidige toestel en er kunnen meer passagiers mee. Ook is het toestel geschikt voor het inbouwen van een gecertificeerd zelfbeschermingssysteem. Vanwege de uitdagende markt van gebruikte zakenvliegtuigen en de beschikbaarheid van onderdelen voor de ombouw van de G650, komt het toestel in 2023 beschikbaar voor operationeel gebruik.

Vanwege een gegarandeerde beschikbaarheid en lagere aanschafkosten is gekozen voor een gebruikt toestel. De G650 wordt omgebouwd naar de voor Defensie vereiste configuratie en vervolgens uitgerust met een zelfbeschermingssysteem. Defensie schaft het toestel aan via Jet Aviation in het Zwitserse Basel. Deze firma verzorgt ook de ombouw van het vliegtuig.

Gulfstream IV
De oude Gulfstream IV is sinds 1996 in gebruik bij Defensie en wordt na de introductie van de G650 afgestoten. Met de aankoop van de Gulfstream 650 geeft Defensie invulling aan de behoeftestelling die in 2019 aan de Kamer is gemeld voor het vervangen van de Gulfstream. 

Deze Gulfstream G650 is uitgerust met het Elbit J-Music DIRCM systeem.